Hlavní obsah

Při boji s požárem v Arizoně uhořela celá speciální jednotka hasičů

Prescott
Aktualizováno

V boji proti rychle se šířícímu požáru v americkém státě Arizona zahynulo v neděli 19 hasičů. Agentuře AP to řekl mluvčí arizonské lesní správy Art Morrison. Je to nejhorší případ úmrtí hasičů v důsledku přírodního požáru za nejméně tři desetiletí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Arizonu sužují lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

„Je to ten nejčernější den, jaký pamatuji. Arizona utrpěla nepředstavitelnou ztrátu 19 hasičů,“ citovala stanice NBC státního guvernéra Jana Brewera. „Přišli jsme o 19 lidí, kteří patřili k těm nejlepším,” doplnil velitel hasičů Dan Fraijo.

Foto: ČTK/AP

Lesní požár v Arizoně zuří od pátku.

Hořet začalo v lesích kolem Prescottu severně od arizonské metropole Phoenix v pátek a oheň se rychle rozšířil kvůli větru a vedru. [celá zpráva]

Foto: David Kadlubowski, ČTK/AP

Plameny ohrožují i obydlené oblasti

Foto: ČTK/AP

Evakuce lidí z Peeples Valley

Mluvčí řekl, že skupinu speciálně vycvičených hasičů pro rychle se šířící požáry obklíčil oheň v neděli odpoledne. Hasiči museli kolem sebe postavit protipožární stanovou konstrukci, ale nepomohlo to.

"Jednou z posledních možností záchrany, kterou hasiči za takových podmínek mohou učinit, je doslova se zahrabat co možná nejhlouběji, přikrýt se ochranným ohnivzdorným materiálem, který připomíná fólii, a doufat, že se oheň přežene nad nimi a oni přežijí," vysvětlil Fraijo. Fraijo dodal, že za určitých podmínek tato ochrana nabízí 50procentní šanci na přežití. "Je to krajní řešení."

Foto: ČTK/AP

Dvě stě domů už lehlo popelem

Foto: David Kadlubowski, ČTK/AP

Šíření plamenů pomáhají vysoké teploty a silný vítr

Požár v okolí Prescottu nyní řádí na ploše více než 800 hektarů a bojuje proti němu kolem 200 hasičů. Stejný počet domů už lehl popelem. Úřady kvůli šíření ohně nařídily evakuaci lidí z 50 domů v několika obcích.

Foto: ČTK/AP

Požár v arizonském Glenn Ilah

Nejhorší případ úmrtí hasičů v přírodním požáru byl dosud podle národní organizace protipožární ochrany požár roku 1994 ve státě Colorado. V něm zemřela kvůli náhlému vzplanutí ohně skupina 14 hasičů.

Jihozápad USA nyní sužuje vlna silných veder. Ve Phoenixu naměřili meteorologové v sobotu rekordně vysokou teplotu 48 stupňů Celsia.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Glenn Ilah

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám