Hlavní obsah

Americký západ sužuje vedro, v Las Vegas bylo rekordních 48° C 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix
Aktualizováno

Vlna veder, která v neděli znovu sužovala západ a jihozápad Spojených států, vytlačila teplotu v Las Vegas na místní rekordní maximum 48 stupňů Celsia. Ve městě už v sobotu na následky přehřátí zemřel jeden člověk a řada lidí musela být ošetřena v nemocnicích. Nad hranici 100 stupňů Fahrenheita, tedy 38 stupňů Celsia, se teploty dostaly na řadě míst Kalifornie, Arizony, Nevady, Idaha, Colorada, Utahu a Texasu.

Foto: ČTK/AP

Sluncem rozpálené Las Vegas

Článek

Nad jihozápadem USA se zastavila oblast horkého vzduchu sevřeného hřebenem vysokého tlaku a předpovědi předpokládají setrvání tohoto stavu nejméně do úterka. Chladnější oceánský vzduch se podle meteorologů v noci nedostává hlouběji do vnitrozemí, takže ani v noci se přehřátý zemský povrch nezchlazuje. Situace vyvolává vzpomínky na vlnu veder z roku 2005, při nichž v oblasti Las Vegas zemřelo 17 lidí.

V sobotu zemřel osmdesátiletý muž z Las Vegas, jehož zdravotníci našli před domem, který neměl klimatizaci. Další starší muž dostal mrtvici za dlouhé jízdy autem, jemuž selhala klimatizace, a byl v Las Vegas ve vážném stavu hospitalizován. Spolu s s ním v tomto pouštním centru hazardu a zábavy hospitalizovali další desítky osob. Celá řada lidí vyhledala lékařskou pomoc v oblasti Los Angeles.

V Arizoně uhořelo 19 hasičů

V arizonské metropoli Phoenix naměřili meteorologové v sobotu také 48 stupňů, což překonalo rekord z června 1994. V neděli se tam "ochladilo" na 46 stupňů. V kalifornském Údolí smrti, kde 10. července 1913 padl světový rekord 57 stupňů Celsia, naměřili v sobotu 51 stupňů.

V důsledku veder bojují hasiči v oblasti Art Morrison severně od Phoenixu s rychle se šířícím požárem lesa. V neděli při záchranných akcích přišlo o život 19 hasičů poté, co jejich skupinu v neděli odpoledne rychle obestoupily plameny.

Požár v okolí měst Prescott a Yarnell nyní řádí na ploše více než 800 hektarů a bojuje proti němu kolem 200 hasičů. Šíření ohně si v neděli vyžádalo evakuaci lidí z 50 domů.

Posílili hraniční hlídky

Na některých místech amerického západu byla kvůli vedrům zřízena "ochlazovací střediska" pro bezdomovce a lidi, kteří doma nemají klimatizaci. "Je to jako když otevřete dvířka trouby a udeří vás závan horkého vzduchu. Takové to je, když vyjdete ven," řekla agentuře Reuters meteoroložka z Phoenixu Charlotte Deweyová.

Americké úřady posílily pohraniční hlídky, protože lidem, kteří se snaží nelegálně překročit hranice z Mexika do USA v nehostinných oblastech, hrozí smrt. Minulý týden se v poušti u hranice v Arizoně našlo sedm mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám