Hlavní obsah

Přenechám místo mladším, uznal americký politik a končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell ve středu oznámil, že se v listopadu vzdá funkce. Jako důvod uvedl to, co je v USA tématem už mnoho měsíců především v souvislosti s kandidáty na prezidenta – věk. McConnell, kterému je 82 let, chce přenechat místo mladším.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Mitch McConnell

Článek

„Čas nelze porazit. Už nejsem ten mladík sedající v zadních lavicích, který doufá, že si kolegové zapamatují jeho jméno. Nastal čas pro novou generaci vůdců,“ řekl politik, který stojí v čele republikánů v Senátu už 17 let. Členem komory dál zůstane.

Do senátních lavic McConnell poprvé usedl v roce 1985 a postupně se vypracoval až do nejvyšších pozic. Své spolustraníky v Senátu vedl od roku 2007. Poslední tři roky mají republikáni v této komoře menšinu.

McConnel konec ve funkci oznámil v projevu kolegům. „Vždycky jsem si představoval tu chvíli, kdy budu mít naprosto jasno a budu smířen s koncem své práce. Ten den dnes nastal,“ řekl.

CNN připomněla, že McConnell se nedávno zotavoval z otřesu mozku po pádu v hotelu ve Washingtonu. Spekulace o jeho zdraví vyvolaly i dva incidenty při rozhovoru s novináři, při nichž úplně ztuhl a nereagoval.

McConnellova pozice v posledních týdnech slábla úměrně rostoucímu vlivu bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa, uvedla CBS.

Výměna Bidena by nevadila téměř polovině demokratů, nejčastěji se upínají k Obamové

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám