Hlavní obsah

Výměna Bidena by nevadila téměř polovině demokratů, nejčastěji se upínají k Obamové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina voličů demokratů by nebyla proti, kdyby strana do letošního souboje o Bílý dům vyslala někoho jiného než obhajujícího prezidenta Joe Bidena. Jako vhodného náhradníka nejčastěji vidí bývalou první dámu Michelle Obamovou, jasného favorita ale nemají. Vyplývá to čerstvého průzkumu agentury Rasmussen Reports, o němž informují americká média.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a bývalá první dáma USA Michelle Obamová na archivním snímku

Článek

S výměnou Bidena za jiného prezidentského kandidáta by souhlasilo 48 procent dotázaných příznivců demokratů, ačkoliv jen 33 procent jich věří, že strana do listopadových voleb tento radikální krok učiní. Přesvědčeny jsou o tom naopak zhruba dvě třetiny republikánských voličů, ukázal průzkum.

Voliči demokratů se ovšem příliš neshodnou na tom, koho by případně strana mohla do voleb místo Bidena vyslat. Největší počet dotázaných – každý pátý příznivec demokratů – zmínil bývalou první dámu Michelle Obamovou. Ta přitom už před lety kandidaturu odmítla a nikdy nenaznačila, že by svůj postoj přehodnotila.

Až za ní skončili viceprezidentka Kamala Harrisová, kterou navrhlo 15 procent příznivců strany, bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová (12 procent) či kalifornský guvernér Gavin Newsom (11 procent).

Postarší muž s chatrnou pamětí. Biden se snaží zbavit nálepky, zpráva ťala do živého

Amerika

Spekulace o tom, že by místo 81letého Bidena mohl kandidovat někdo jiný, zesílily poté, co zvláštní vyšetřovatel Robert Hur prezidenta popsal jako „postaršího muže s dobrými úmysly a chatrnou pamětí“, čímž zdůvodnil, proč šéfa Bílého domu neobviní, ačkoliv neoprávněně přechovával tajné dokumenty.

Biden se aktuálně snažil pochybnosti ohledně své kondice rozptýlit s tím, že jeho republikánský soupeř, 77letý Donald Trump, je „zhruba stejně starý“.

Anketa

Jaký čekáte duel v prezidentských volbách v USA?
Dojde na souboj Biden - Trump
63,3 %
Proti Bidenovi bude stát někdo jiný než Trump
4,5 %
Proti Trumpovi bude stát někdo jiný než Biden
26,8 %
Čekám úplně jiný souboj
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4597 čtenářů.

V tuto chvíli už je přitom prakticky nereálné, aby probíhající primárky demokratů vyhrál jiný kandidát, většina států již registrace uzavřela a proti Bidenovi stojí jasní outsideři. Pokud by kandidaturu vzdal sám prezident, mohla by Demokratická strana určit nového kandidáta až na celonárodním sjezdu v srpnu, upozornil nedávno list New York Times.

Američané budou prezidenta volit 5. listopadu, vše zatím nasvědčuje tomu, že budou vybírat mezi obhajujícím demokratickým prezidentem Joem Bidenem a jeho republikánským sokem, exprezidentem Donaldem Trumpem.

Je to jasné, u republikánů vyhraje Trump, míní už i Biden

Amerika

Reklama

Související témata:
Demokratická strana

Výběr článků

Načítám