Hlavní obsah

Prázdné regály připomínají Trumpovu synovi Československo osmdesátých let

Washington

Donald Trump junior, nejstarší syn někdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa, přirovnal stále prázdnější regály v amerických obchodech ke stavu, který si pamatuje z dětství, když navštěvoval v osmdesátých letech prarodiče v ČSSR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V regálech v obchodu v Los Angeles chybí zbožíVideo: Reuters

 
Článek

„Začínáme teď v Americe vídat ony prázdné regály, které jsem v 80. letech zažil v tehdejším komunistickém Československu,” řekl Trump junior v rozhovoru pro televizi Newsmax.

Trump mladší v dětství opakovaně trávil část letních prázdnin v Československu, odkud pochází jeho matka Ivana.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump junior

Podle deníku The New York Times si oblíbil dědečka Miloše Zelníčka a v domě nedaleko Prahy u něj býval šest až osm týdnů v kuse.

„Moji prarodiče okusili svobodu a požehnání, kterých se nám dostávalo tady v téhle zemi (v USA), a snažili se, abych to viděl a pochopil,“ uvedl v úterním interview.

Foto: Profimedia.cz

Ivana Trumpová

Nedostatek všeho

Americké obchody aktuálně zažívají nedostatek zboží, což je způsobeno problémy v globálních dodávkách a rostoucí poptávkou.

Například redaktor časopisu The Atlantic Derek Thompson si chtěl v řetězci CVS koupit testy na koronavirus, ale dozvěděl se, že jsou vyprodané. A papírové ubrousky taky. Prodavač mu poradil, ať jede do konkurenční prodejny Walgreens.

Trump spouští vlastní sociální síť

Internet a PC

Tam je měli, ale zase jim došly běžné léky. Poslali ho pro ně do prodejny Target, kde je měli, ale regály byly jinak prázdné, jako by se lidé zrovna zásobili před úderem hurikánu.

Chybí nejen testy, ale také čipy, autodíly a kontejnery. Cena klasického kontejneru stoupla z 2500 dolarů na 25 tisíc. Za přepravu ze Šanghaje do Los Angeles se totiž platí šestkrát více.

Rostoucí cena kontejnerů vedla mnohé lidi k tomu, že je z USA posílali do Číny prázdné, a americké výrobky se tak hromadily v přístavech na západním pobřeží.

Navíc je i nedostatek zaměstnanců. V USA chybí asi 60 tisíc řidičů nákladních aut. Nedostatek je všeho.

Thompson vidí problém v tom, že se příliš mnoho výroby alokovalo mimo USA a Spojené státy jsou závislé na dovozu výrobků nebo komponentů, které by bez potíží šlo produkovat v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám