Hlavní obsah

Potvrzeno: Kapitán Kirk ze Star Treku poletí v 90 letech do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán Kirk ze Star Treku, respektive herec William Shatner, který ho ve stejnojmenném seriálu ztvárnil, tento měsíc poletí do vesmíru. Oznámila to v pondělí společnost Blue Origin Jeffa Bezose, s níž se herec za hranice vesmíru 12. října vydá. Nosná raketa s modulem odstartuje ze západního Texasu.

Foto: Profimedia.cz

William Shatner na snímku ze srpna letošního roku

Článek

Ve věku 90 let se Shatner stane nejstarším člověkem ve vesmíru. Na palubě modulu společnosti Blue Origin se připojí ke třem dalším lidem. Dva z nich budou platící zákazníci. Posledním z cestujících je zaměstnanec Blue Origin. Bude to druhý start stroje této společnosti s posádkou.

„O vesmíru už jsem se něco naposlouchal. Využívám příležitosti, abych se o přesvědčil na vlastní oči. Je to zázrak,“ uvedl Shatner v prohlášení.

Hvězda Star Treku zamíří do vesmíru. Tentokrát doopravdy

Věda a školy

Let bude trvat deset minut, modul s cestovateli vystoupá do výšky 106 kilometrů. Za hranici vesmíru se obecně považuje výška 100 kilometrů nad povrchem Země.

Bezosovu kosmickou společnost Blue Origin prošetří kvůli přehlížení bezpečnosti

Amerika

Jeff Bezos se zúčastnil debutového letu v červenci, který byl výjimečný mimo jiné i tím, že najednou překonal rekordy nejstaršího i nejmladšího člověka ve vesmíru. S Bezosem letěli jeho bratr Mark a také 82letá průkopnice letectví Wally Funková a 18letý Oliver Daemen.

Foto: Profimedia.cz

William Shatner jako kapitán James T. Kirk, velitel lodi Enterprise.

William Shatner je kanadský herec, držitel Zlatého glóbu, Emmy či Saturnu. Jeho nejznámější rolí byl kapitán James T. Kirk, velitel lodi Enterprise ve sci-fi seriálu Star Trek. Tuto postavu hrál tři roky (1966-1969) v seriálu a současně v sedmi celovečerních filmech. Shatner má svou hvězdu na Hollywoodském i Kanadském chodníku slávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám