Hlavní obsah

Postarší muž s chatrnou pamětí. Biden se snaží zbavit nálepky, zpráva ťala do živého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těch osm slov uštědřilo prezidentské kampani Joea Bidena těžkou ránu. „Postarší muž s dobrými úmysly a chatrnou pamětí,“ tak zdůvodnil zvláštní vyšetřovatel Robert Hur, proč šéfa Bílého domu neobviní, ačkoliv ve svém domě neoprávněně přechovával tajné dokumenty.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Moje paměť je v pořádku,“ pokusil se bránit rozčilený Biden. A během krátkého vystoupení se k hrůze svého týmu dopustil dalšího kiksu, když si spletl Mexiko s Egyptem. Lavinu už nešlo zastavit.

Republikáni si pochopitelně takovou nahrávku na smeč nenechali ujít. Generální prokurátor (tedy šéf resortu spravedlnosti) státu Západní Virginie rovnou viceprezidentku Kamalu Harrisovou vyzval, aby uplatnila 25. dodatek ústavy, který řeší sesazení prezidenta, pokud není schopen vládnout.

„Potřebujeme prezidenta, který je mentálně v pořádku,“ vzkázal republikán Patrick Morrisey s tím, že Hurova zpráva „vykresluje jasný obraz prezidenta, který na tuto práci nemá“.

Biden nesprávně nakládal s tajnými dokumenty, obviněn ale nebude

Amerika

„Biden není jen senilní, ohrozil naši národní bezpečnost,“ reagovala na zprávu vyšetřovatele kampaň republikánského prezidentského Donalda Trumpa.

Posměšná slova „postarší muž s dobrými úmysly a chatrnou pamětí“ se rázem objevila i na tričkách či hrníčcích.

Foto: Sam Wolfe, Reuters

Americký exprezident Donald Trump

Jenže rozpaky už neskrývají ani mnozí demokraté. Obavy, že 81letý Biden už není duševně a fyzicky dostatečně fit na to, aby mohl být prezidentem i druhé funkční období, mají v tuto chvíli tři čtvrtiny voličů, včetně většiny příznivců demokratů, ukázal například po zveřejnění Hurovy zprávy průzkum stanice NBC News. U 77letého Trumpa, který v projevech rovněž často plete fakta (nyní tvrdí, že to dělá naschvál), má podobnou obavu méně než polovina Američanů.

Suverénní vystupování energického republikána, jenž neúnavně objíždí mítinky, zkrátka na voliče působí jinak než těžká a pomalá řeč prezidenta, který někdy evidentně těžko hledá slova. Bidenův tým si toho je evidentně vědom – v předchozí volební kampani se ještě absence mítinků dala svést na covidovou pandemii, ale i po nástupu do úřadu se Biden vyhýbal rozhovorům více než jeho předchůdci. Jeho spolupracovníci někdy raději odpovídajícího prezidenta i zastavují, když se šéf Bílého domu začíná do svých slov zamotávat.

Sledovaný rozhovor? Raději ne

Nyní jeho tým odmítl i obvyklý prezidentský rozhovor při Super Bowlu. Nekonfliktní interview během mimořádně sledovaného televizního přenosu finále ligy amerického fotbalu přitom šéfům Bílého domu tradičně poskytovalo možnost, jak předat masám Američanů to, co chtějí. Voliči tohle všechno vidí a Hurova zpráva je v tom utvrdila.

Biden si podle vyšetřovatelů nemohl vzpomenout na přesný rok smrti svého syna Beaua (Biden to vehementně popřel) či přesné roky, kdy byl viceprezidentem. Demokraté mohou poukazovat na to, že Hur je republikán, a pokud by Bidena mohl obvinit, pravděpodobně by to udělal. Mohou poukazovat i na to, že příkré hodnocení prezidentova duševního stavu sepsali právníci, nikoliv lékaři. A že i někteří gerontologové a neurologové varují před tím, aby se z přeřeků vyvozovaly unáhlené závěry.

„Nejškodlivější věci v politice jsou věci, které potvrzují již existující podezření lidí, a to jsou věci, které se šíří velmi rychle. To je problém,“ řekl listu New York Times David Axelrod, bývalý politický stratég demokratického prezidenta Baracka Obamy. Vystihl tak, proč měla Hurova zpráva tak zničující dopad. Biden už v myslích voličů získal nálepku a každý jeho kiks teď bude tímto prizmatem vnímán. „Ať už je to fér, nebo není, zvonek nelze vypnout, když už začal zvonit,“ dodal Axelrod.

„Děje se to nám všem a je to běžné,“ reagovala lakonicky mluvčí Bílého domu na Bidenovo pletení jmen světových státníků. Teď čeká Bidenův tým nelehký úkol – přesvědčit o tom do 5. listopadu také dostatečný počet voličů.

Biden si spletl Macrona s Mitterrandem. Ten zemřel už v roce 1996

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám