Hlavní obsah

Biden nesprávně nakládal s tajnými dokumenty, obviněn ale nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden si úmyslně ponechal tajné dokumenty o americké válce v Afghánistánu a dalších záležitostech týkajících se národní bezpečnosti poté, co opustil úřad viceprezidenta v roce 2017, nebude ale čelit trestnímu obvinění. V nové zprávě to uvádí zvláštní vyšetřovatel Robert Hur s tím, že Bidenova paměť byla „značně omezená“. Šéf Bílého domu reagoval s tím, že jeho paměť je v pořádku a že je nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Jedenaosmdesátiletý prezident si podle Hura například nevzpomněl, ve kterém roce začalo a kdy skončilo jeho viceprezidentské období či ve kterém roce zemřel jeho syn Beau.

Biden to v reakci odmítl a podle agentury AP zvláštního vyšetřovatele jen „naštvaně kritizoval“ za to, že zpochybňuje jeho vzpomínky na smrt syna. „Moje paměť je v pořádku, podívejte se na to, co jsem udělal od té doby, kdy jsem se stal prezidentem,“ řekl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek ze zprávy vyšetřovatele Roberta Hura. V zakroužkované krabici agenti FBI nalezli tajné dokumenty o Afghánistánu

FBI prohledala dům amerického prezidenta Bidena

Amerika

Světové státníky zase popletl

I během poměrně krátkého vystoupení pro média se však Biden dopustil omylu, když egyptskou hlavu státu Abdala Fattáha Sísího označil za prezidenta Mexika. Podobné chyby se mu stávají opakovaně. Nedávno například zaměnil bývalé německé kancléře Angelu Merkelovou a Helmuta Kohla či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jednoho z jeho předchůdců Françoise Mitterranda. Několika podobných záměn se však v poslední dopustil i Bidenův volební sok Donald Trump.

Bílý dům uvítal, že proti Bidenovi nebyla vznesena obvinění, a zároveň uvedl, že vyšetřovací zpráva obsahuje několik nepřesných a nevhodných poznámek o prezidentově paměti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

I na tomto místě v Bidenově domově ve městě Wilmington agenti FBI nalezli tajné dokumenty

Mezi dokumenty byl i ručně psaný dopis z roku 2009 určený tehdejšímu prezidentovi Baracku Obamovi, v němž se Biden stavěl proti plánovanému zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu. Dokumenty také zahrnovaly ručně psané poznámky týkající se porad zpravodajských služeb a schůzek věnovaných národní bezpečnosti.

Našel jsem tajné věci, řekl spisovateli

Hur rok mapoval Bidenovo zacházení s utajovanými dokumenty z doby jeho působení v roli viceprezidenta v letech 2009–2017. Podle závěrečné zprávy z vyšetřování Biden během rozhovoru v únoru 2017 v domě, který si pronajímal ve Virginii, řekl spisovateli pracujícímu na jeho pamětech, že „právě našel v dolním patře všechny tajné věci“. Hur ve zprávě uvedl, že právě tento rozhovor byl nejsilnějším argumentem ke vznesení obvinění.

Biden ve vyjádření pro média reagoval s tím, že při nakládání s tajnými dokumenty neporušil zákon, a rozporoval také tvrzení, že si materiály ponechal úmyslně.

Foto: Michael Mccoy, Reuters

Zvláštní vyšetřovatel Robert Hur

Biden jako stávající prezident nemůže být stíhán, ale Hur uvedl, že i kdyby tomu tak nebylo, obvinění by nedoporučil, píše agentura AP. Vyšetřovatel zmínil několik důvodů, proč Bidena neobvinit, včetně toho, že dokumenty mohly být do Bidenova domu převezeny ještě v době, kdy byl ve viceprezidentské funkci a měl na to právo.

Členové Bidenova právního týmu našli utajované dokumenty v kanceláři Bidenova washingtonského think-tanku a v jeho domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware a ihned po nalezení prvních dokumentů na sklonku roku 2022 informovali Národní archiv. Ten informoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který zahájil vyšetřování. Biden pak agentům zpřístupnil své domy, aby mohli provést důkladné prohlídky.

Prezidentův advokát: Stalo se to všem

„Jak zpráva zvláštního vyšetřovatele potvrzuje, chyby při balení dokumentů na konci vlády nebo při odchodu členů Kongresu z funkce jsou bohužel běžným jevem. Stalo se to u každé administrativy, republikánské i demokratické, za posledních 50 let,“ uvedl v prohlášení Bidenův advokát Richard Sauber a uvítal rozhodnutí nevznést obvinění.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

I dokumenty uskladněné v soukromé kanceláři Penn Biden Center ve Washingtonu obsahovaly tajné materiály

Za neoprávněné přechovávání vládních záznamů byl loni obžalován bývalý americký prezident Donald Trump, který se pravděpodobně s Bidenem letos v listopadu znovu utká v souboji o Bílý dům. Po svém odchodu z funkce v roce 2021 si Trump nechal do rezidence na Floridě přepravit krabice plné oficiálních dokumentů ze svého funkčního období, mezi nimiž podle vyšetřovatelů byly i materiály s označením „přísně tajné“.

Dvojí metr, reaguje Trump

Trump část z nich odmítal vrátit, podle prokuratury se je snažil schovávat před úřady i vlastním právníkem a federální vláda je zajistila až po razii v resortu Mar-a-Lago. V reakci na to, že Biden nebyl obviněn, Trump uvedl, že je to důkaz „dvojího systému soudnictví“.

Republikáni americké Sněmovny reprezentantů nyní ve společném prohlášení po zveřejnění vyšetřovací zprávy uvedli, že Biden je nezpůsobilý k vykonávání funkce. „Člověk, který je považován za příliš nezpůsobilého k tomu, aby byl pohnán ke zodpovědnosti za nevhodné zacházení s utajovanými informacemi, se rozhodně nehodí do oválné pracovny,“ uvedli podle agentury AFP republikánští zákonodárci.

Bidenovi spolupracovníci museli vysvětlovat zacházení s vládními dokumenty

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám