Hlavní obsah

Popularita Palinové klesá, potřebuje zazářit v debatě s Bidenem

Novinky, CNN, aš, Washington Post
WASHINGTON

V noci na pátek se střetnou v televizní debatě v St. Louis dva kandidáti na post amerického viceprezidenta, demokrat Joe Biden a republikánská aljašská guvernérka Sarah Palinová. Pro Palinovou je to klíčové vystoupení, protože v posledních týdnech v průzkumech oslavila. Lidé jí vyčítají nezkušenost.

Foto: john Gress, Reuters

Joe Biden a Sarah Palinová

Článek

V posledním průzkumu listu The Washington Post se 60 procent voličů domnívá, že Sarah Palinová postrádá zkušenosti na to, aby mohla zastávat funkci a případně zastoupit Johna McCaina. Třetina tvrdí, že kvůli ní mají menší chuť volit republikánského kandidáta Johna McCaina.

Nejskeptičtější k ní jsou tzv. nezávislí voliči, tedy lidé, kteří nevolí po celý život stejnou stranu a před každými volbami se rozhodují, zda dají hlas republikánům, demokratů, či k volbám nepůjdou.

Před měsícem se jen polovina z nich domnívala, že je Palinová nezkušená, nyní se to domnívají dvě třetiny nezávislých. Přispěly k tomu některé výroky z poslední doby. Situaci jí také komplikuje aféra s odvoláním komisaře pro veřejnou bezpečnost Walta Monegana. Je obviňována, že to udělala z osobních důvodů. Komisař totiž nepropustil policistu, jenž byl bývalým švagrem Palinové a který se soudí o děti s její sestrou.

Palinové ale především ubral na popularitě její rozhovor pro televizi CBS, kde byla nebyla přesvědčivá. Poradci ji proto doporučili, aby politiku strany obhajovala vlastními slovy, protože tak může uspět i proti zkušenějším matadorům debat.

Jestliže Palinová nejprve McCainovi připadla na popularitě, takže za sebou nechával Baracka Obamu, nyní ho stahuje dolů. Palinová navíc vzbuzuje příliš velké emoce, není pro lidi neutrální postavou, 29 procent lidí ji jasně upřednostňuje, stejnému počtu ale silně vadí.

V oblíbenosti ztrácí na Joe Bidena  6 procentních bodů. Klíčové ale je, zda se ji podaří oslovit bělošky, které nezískaly vysokoškolské vzdělání a vykonávají dělnické profese. Mohou zvrátit výsledky voleb v tradičně nerozhodnutých státech. Zatímco v Ohiu a na Floridě upřednostňují tyto voličky  republikány, ve Virginii a Coloradu demokraty.

Palinová se poto na diskusi připravovala s poradci na Bushově ranči.

Reklama

Výběr článků

Načítám