Hlavní obsah

Policisté se zásahem proti střelci v Uvalde otáleli 77 minut. Nepochybili, tvrdí vyšetřovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny obětí rozčílily závěry vyšetřování masové střelby na základní škole v Uvalde v Texasu. Podle nich se policisté při zásahu „nedopustili závažného provinění“. To i přesto, že se zakročením proti střelci otáleli 77 minut.

Foto: Dario Lopez-Mills, ČTK/AP

Policisté poblíž místa činu v texaském Uvalde, kde útočník na základní škole postřílel 19 dětí a dvě učitelky

Článek

Údajně nezávislý vyšetřovatel Jesse Prado, který je ovšem sám bývalým policejním detektivem, podle BBC uvedl, že policisté konali v dobré víře. „Tomu říkáte dobrá víra? Stáli tam 77 minut,“ rozčilovala se Veronica Mataová, která při střelbě přišla o desetiletou dceru. Celkem bývalý student školy Salvador Ramos při svém řádění 24. května 2022 zabil devatenáct žáků a dva učitele. Jde o jednu z nejkrvavějších střeleb ve škole v amerických dějinách.

Čtvrteční prezentace Pradových závěrů mnoho pozůstalých rozlítila. Několik z nich prostory uvaldeské radnice ze vzteku opustilo ještě předtím, než ji dokončil. Prado, kterému vyšetření zásahu místní policie zadala městská rada, totiž došel k závěru, že se policisté žádného vážného provinění nedopustili.

Zároveň však uznal, že mezi zasahujícími policisty byly komunikační problémy, na podobné situace byli nedostatečně vycvičení, měli nedostatek specializovaného vybavení a se vstupem do třídy, kde se střelec nacházel, skutečně příliš otáleli.

V Moskvě hrozí útok extremistů. Vyhýbejte se davům, radí ambasáda USA

Evropa

Pozůstalým obětí to nestačí, protože, jak uvedla Mataová, policie „čekala poté, co obdržela telefonát, že uvnitř jsou živé děti“. „Budeme tady stát a budeme bojovat, protože nikdo jiný to neudělá,“ řekla závěrem o úmyslech pozůstalých.

Předchozí kritická vyhodnocení od několika amerických federálních agentur uvaldeské policejní oddělení vinila na všech úrovních. Americké ministerstvo spravedlnosti v lednu uvedlo, že byl policejní zásah „promořený“ chaosem a nedostatkem urgence. Ve zprávě ministerstva bylo též popsáno, jak se policisté drželi na chodbách školy, zatímco Ramos vystřílel dvě třídy.

Na místě bylo téměř 400 policistů, a přesto mezi doražením prvních policistů na místo a konfrontací a zabitím osmnáctiletého střelce uplynulo 77 minut. Právě toto prodlení bylo hlavním tématem zprávy ministerstva, podle které policie „nepochopila“, že je na místě aktivní střelec, a v jejím zásahu byla patrná „kaskádová selhání vedení, rozhodování, strategie, opatření a výcviku“.

„Systematická selhání a chabé rozhodování“ policistů, kteří v Uvalde zasahovali, našlo i vyšetřování texaské Sněmovny reprezentantů provedené už v červenci 2022.

Letadlo United Airlines ztratilo při vzletu kolo. Incident zachytila kamera

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám