Hlavní obsah

Po Trumpově mítinku skončili agenti tajné služby v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky agentů Americké tajné služby (U.S. Secret Service) musely po víkendovém předvolebním mítinku prezidenta Donalda Trumpa v Tulse v Oklahomě preventivně nastoupit do karantény. Stalo se tak poté, co se u dvou jejich kolegů potvrdila nákaza koronavirem. V izolaci by měli zůstat dva týdny, napsal web The Washington Post.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump a agenti tajné služby. Ilustrační foto.

Článek

Agenti, kteří prezidenta doprovázejí na cestách, budou muset v následujících dvou týdnech podstupovat testy na koronavirus, rozhodlo vedení tajné služby. Nově budou agenti také testováni na covid-19 v rozmezí 24 až 48 hodin před cestou s prezidentem. Nařízení má platit do 4. července.

Současný počet agentů tajné služby, kteří jsou v karanténě, je podle zdroje CNN „v nižších“ desítkách. Karanténa podle nejmenovaného zdroje z tajných služeb neovlivní jejich fungování.

Při druhé vlně nákazy přísná opatření nebudou, oznámil Trump

Koronavirus

„Tajná služba Spojených států zůstává připravena a personálně vybavena, aby podle potřeby mohla plnit všechny své různé povinnosti. Jakékoliv tvrzení, že agentura je nějakým způsobem nepřipravená nebo neschopná vykonávat svou misi, by bylo nepřesné,“ uvedla mluvčí Americké tajné služby Catherine Milhoanová.

Doplnila zároveň, že tajná služba kvůli ochraně soukromí zaměstnanců a z důvodu provozní bezpečnosti nesděluje, kolik jejích zaměstnanců mělo pozitivní test na covid-19 ani kolik zaměstnanců je nebo bylo v karanténě.

Očkování proti koronaviru už na podzim, věří v USA

Koronavirus

Účastníci předvolebního mítinku v Tulse nemuseli nosit roušky ani dodržovat bezpečné rozestupy. Řada členů Trumpova týmu roušky neměla, ačkoliv manažer kampaně Brad Parscale ji nosil.

Účastníci mítinku museli souhlasit s tím, že Trumpovu kampaň nezažalují, pokud by se na akci nakazili koronavirem. V dokumentu stálo, že „riziko vystavení covidu-19 existuje na jakémkoliv veřejném místě, kde jsou lidé“. Nakonec se mítinku v Tulse podle tamních hasičů zúčastnilo kolem 6200 lidí, což je výrazně méně, než Trump očekával.

Trump se těšil na velký mítink, ale účast byla bídná. Může za to vtípek dětí z TikToku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám