Hlavní obsah

Pilot F-35 nezvládl doplňování paliva za letu a narazil do tankovacího letadla

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Ve Spojených státech se v úterý zřítil americký bojový letoun páté generace Lockheed Martin F-35B Lightning II americké námořní pěchoty. Během nácviku doplňování paliva za letu narazil nedaleko kalifornského Salton Sea do tankovacího letadla KC-130J. Pilot se katapultoval, stroj po dopadu na zem vybuchl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kalifornii se zřítila po kolizi s tankovacím letadlem stíhačkaVideo: Reuters

 
Článek

„F-35B se při nácviku doplňování paliva ve vzduchu dostal do kontaktu s KC-130J, což vedlo ke havárii F-35B,“ uvedla základna námořní pěchoty v arizonské Yumě v prohlášení. Dodala, že se pilot F-35 „úspěšně katapultoval.“ Byl vyzvednut a byla mu ošetřena drobná zranění.

Ke srážce obou letadel došlo kolem 16. hodiny. Supermoderní stroj za více než sto milionů dolarů byl zcela zničen. Toto bojové letadlo páté generace je obtížně zjistitelné radary a schopné kolmého startu i přistání. Tankovací verze transportního C-130J Herculesu přistála nouzově na břicho na poli s mrkví nedaleko oblastního letitě v Thermalu, uvedl poručík americké námořní pěchoty Brett Vanier. I někteří členové posádky tankovacího letadla utrpěli lehká zranění, jež jim byla ošetřena.

Piloti nejsou schopni plně ovládat dva typy stíhaček F-35

Amerika

Podle záznamů z kontrolní věže F-35B usekla konec křídla herculesu.

Obtížný manévr

Doplňování paliva za letu je extrémně obtížné, protože oba stroje musejí letět stejnou rychlosti a stíhačka se musí k tankeru natolik přiblížit, aby byla schopna nástavec pro doplňování zasunout pro doplňování paliva do koše s palivem.

Palivo se dá doplňovat u této verze herculesu v rozmezí rychlostí mezi 180 až 500 km/h, tedy vyšší než u starších verzí, takže se lépe doplňuje palivo proudovým strojům.

Nejnovější americká stíhačka F-35B se poprvé zřítila

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám