Hlavní obsah

Pentagon se děsí, server zveřejní 400 000 dokumentů z Iráku

– Washington
Novinky, rei

Pentagon se připravuje na odtajnění až 400 000 dokumentů, které připravuje internetový portál WikiLeaks. Dokumenty se týkají irácké války a podle ministerstva obrany USA by mohly být zveřejněny už v pondělí nebo úterý. Rozsah škod a důsledky stanoví zvláštní tým Pentagonu, který má 120 členů.

Článek

Některé z nových dokumentů mají být interní zprávy americké armády označované jako významné (SIGACTS). Týkají se armádních operací, přesunu příslušníků a spojenectví s klíčovými kmenovými představiteli a dalšími skupinami.

Stránka WikiLeaks letos mimo jiné zveřejnila též přes 70 000 dokumentů z Afghánistánu. Náčelník spojených štábů admirál Mike Mullen v reakci uvedl, že to ohrozilo nejen americké vojáky v terénu, ale i jejich spojence a informátory, jejichž jména byla uvedena.

Dokumenty kromě jiného odhalily větší počty zabitých civilistů, než se uvádí, a existenci tajných komand spojenců, která mají zabíjet vůdce povstalců.

Z vyzrazení dat z Afghánistánu Američané podezřívají vojína Bradleyho Manninga, který už je za podobných čin za mřížemi.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange obviňuje Pentagon, že se snaží jeho stránky zničit. Web zřídil před čtyřmi lety. Umisťuje na něm tajné a interní informace, a to nejen z prostředí armády. Mottem portálu je: „Otevíráme vlády“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám