Hlavní obsah

Pentagon mění názor. Chystá se podělit s Ukrajinou o rakety ATACMS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Pentagon dříve trval na tom, že americká armáda si ponechá střely ATACMS s dosahem 290 kilometrů pouze pro svou potřebu, nyní změnil názor. Podle webu deníku Wall Street Journal (WSJ) by ATACMS delšího doletu mohly být součástí balíku zbraní za 300 milionů dolarů (bezmála sedm miliard Kč), který americká vláda oznámila v úterý.

Foto: Lockheed Martin

Vypuštění rakety ATACMS z raketometu M270 na pásovém podvozku

Článek

Americká armáda nyní podle WSJ má nyní k dispozici další generaci přesných střel, proto může část raket ATACMS postrádat. Podle WSJ zatím není jasné, zda s dodávkou střel delšího doletu Ukrajině souhlasí americký prezident Joe Biden. Dva představitelé americké administrativy ale v polovině února pod podmínkou anonymity prozradili, že šéf Bílého domu je takovým dodávkám „nakloněn“, protože je Ukrajinci potřebují, aby mohli zaútočit na anektovaný Krym.

Střely ATACMS s doletem 290 kilometrů navíc mohou být dodány na Ukrajinu tajně, jako tomu bylo loni v létě u starší verze taktických střel APAM s kratším dosahem.

Foto: Profimedia.cz

Salvový raketomet HIMARS, který USA dodaly na Ukrajinu.

Podle poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana je součástí nejnovějšího balíku mimo jiné munice pro děla ráže 155 milimetrů. Zahrnuje také střely pro salvové raketomety HIMARS a rakety s hlavicemi s kazetovou municí. „Jisté“ jsou také střely ATACMS s dosahem 160 kilometrů.

Biden chce zásobovat Ukrajince raketami dlouhého doletu. Aby mohli zasáhnout Krym

Amerika

Sestavení nového balíku zbraní a vojenského materiálu pro Ukrajinu umožnily peníze, které Pentagon „ušetřil“ v souvislosti s nedávnými nákupy zbraní.

Americká vláda od začátku ruského vpádu v únoru 2022 posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili, a americká vojenská pomoc je od té doby ochromená.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, již prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej ale zatím blokuje.

USA pošlou Ukrajině zbraně za sedm miliard. Pentagon na to ušetřil

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám