Hlavní obsah

Pátrání po ponorce u vraku Titaniku: Čas kvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do větší hloubky se během úterního odpoledne rozšířilo pátrání pátrání po turistické ponorce, která se v neděli ztratila s pěti lidmi na palubě při plavbě k vraku zaoceánské lodi Titanic. K záchranné akci východně od amerického a kanadského pobřeží se připojila i Francie, která do oblasti vyslala svou loď, jež vybavená robotickou ponorkou.

Foto: Oceangate Expeditions, Reuters

Ponorka Titan na archivním snímku

Článek

Podle úterního oznámení americké pobřežní stráže by pohřešovaná ponorka měla mít dostatek kyslíku zhruba do čtvrtečního poledne. To ovšem za předpokladu, že se stále nachází pod hladinou a její trup je neporušený.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Posádka ponorky Titan v neděli krátce před potopením

Na pátrací akci se podílejí americké i kanadské složky, které nasadily vrtulníky nebo letadlo Boeing P-8 Poseidon se sonarem pro vyhledávání objektů pod hladinou. V oblasti jsou také vypouštěny bóje se sonarem. Pátrací týmy už prohledaly 13 tisíc kilometrů čtverečních, uvedla AFP.

Miliardář ze zmizelé ponorky miluje adrenalin. Ve vesmíru, na zemi, pod hladinou

Zahraniční

Ponorka s turisty se ztratila v oblasti vzdálené stovky kilometrů od nejbližší pevniny, kterou je pobřeží kanadské provincie Nový Foundland. Vrak Titaniku se tam nachází v hloubce kolem 3800 metrů a ponorka s názvem Titan do míst dorazila v neděli odpoledne místního času. Ve 21:13 (v noci na pondělí středoevropského času) byla nahlášena jako pohřešovaná.

Podle kanadské zpravodajské společnosti CBC pátrací akce pokračovala i v noci na úterý. Účastní se jí mimo jiné výzkumný ledoborec Polar Prince, který Titan na jeho cestě doprovázel. Zástupce americké pobřežní stráž v úterý v rozhovoru s televizí CNN řekl, že pátrání se rozšiřuje na nové podmořské zóny.

Francouzský výzkumný ústav pro využívání moří (Ifremer) vyslal do oblasti loď Atalante, jež je vybavená robotickou ponorkou pro průzkum ve velké hloubce. Ponorka ve středu zahájí sestup k vraku Titaniku, uvedl podle AFP francouzský vládní tajemník pro moře.

Pohřešovaná ponorka plující k Titaniku se ztratila už loni. Nevědělo se o ní několik hodin

Svět

Do pátrání se nově zapojila i komerční loď The Deep Energy plující pod bahamskou vlajkou, která dosud pokládala potrubí a kabely. Loď nese dvě dálkově ovládaná zařízení (ROV), která se mohou ponořit až do hloubky 3000 metrů. Jsou to ponorky bez posádky, které se ovládají z řídicí místnosti na mateřské lodi a jsou k ní připoutány kabely, uvedla BBC.

Na palubě ponorky, která patří společnosti OceanGate Expeditions, jsou podle médií dva lidé z Pákistánu, jeden Brit, jeden Francouz a šéf uvedené firmy Stockton Rush.

Informace o expedici k Titaniku

Každá expedice OceanGate Titanic vyráží z kanadského St John's.

Ponorka Titan má kamery s vysokým rozlišením a poskytuje lidem na palubě živý pohled na Titanik.

Vybraným osobám musí být nejméně 18 let a musí například vylézt po šestimetrovém žebříku. Absolvují výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

Během pobytu v ponorce stráví posádka „tři až pět hodin“ průzkumem vraku Titaniku. Ponor včetně sestupu i výstupu údajně trvá kolem osmi hodin.

Například za osmidenní expediční cestu požaduje společnost čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Expedice se uskutečnily v letech 2021 a 2022 a firma již dříve uvedla, že bude výlety pořádat každý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám