Hlavní obsah

Pohřešovaná ponorka plující k Titaniku se ztratila už loni. Nevědělo se o ní několik hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ponorka, která v neděli beze stopy zmizela během plavby k vraku Titaniku, už se jednou podobně vytratila. Loni během výpravy ke stejnému cíli se odmlčela na několik hodin. K vraku navíc tehdy vůbec nedorazila. Upozornil na to v úterý novinář David Pogue, jenž byl tehdy na palubě.

Ponorku, která plula k vraku Titaniku, hledají 700 kilometrů od pobřeží.Video: AP/Reuters

 
Článek

„Můžete si pamatovat, že se ponorka expedice Ocean Gate loni v létě, když jsem byl na palubě, taky na několik hodin ztratila,“ napsal Pogue na Twitteru.

V tomto časovém okně podle vědeckého novináře kanadské rozhlasové stanice CBS zcela ztratila kontakt s lodí, která ponorku z hladiny naviguje.

„Pod vodou nefunguje GPS, takže loď na povrchu má ponorku navigovat k vraku (Titaniku) posíláním textových zpráv. Tehdy se ale komunikace nějak porouchala a my jsme k vraku nikdy nedopluli,“ tvrdí dále Pogue podle serveru New York Post.

Kyslík zbývá na tři dny. Ponorku k Titaniku hledají 700 kilometrů od pobřeží

Amerika

Nedlouho po neúspěšné plavbě nicméně OceanGate vypravila další expedici, která svého cíle dosáhla.

Informace o expedici k Titaniku

Každá expedice OceanGate Titanic vyráží z kanadského St John's.

Ponorka Titan má kamery s vysokým rozlišením a poskytuje lidem na palubě živý pohled na Titanik.

Vybraným osobám musí být nejméně 18 let a musí například vylézt po šestimetrovém žebříku. Absolvují výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

Během pobytu v ponorce stráví posádka „tři až pět hodin“ průzkumem vraku Titaniku. Ponor včetně sestupu i výstupu údajně trvá kolem osmi hodin.

Například za osmidenní expediční cestu požaduje společnost čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Expedice se uskutečnily v letech 2021 a 2022 a firma již dříve uvedla, že bude výlety pořádat každý rok.

Nyní je však téměř sedmimetrová ponorka, která beze stopy zmizela v neděli i s pěti lidmi na palubě, nezvěstná dva dny. Šance, že se osádku podaří vyprostit živou, se při tom každou minutu snižují.

Ponorka se ponořila v neděli s kyslíkem na 96 hodin. Naposledy se ozvala po hodině a 45 minutách. Od té doby uplynulo už dalších téměř 40 hodin a po Titanu stále není ani stopy.

Americké a kanadské týmy přiznávají, že jednou z pravděpodobných variant je, že se ponorka zaklínila ve vraku Titaniku. Ten přitom leží asi 3800 metrů pod hladinou, přičemž pilotované záchranné ponorky mají dosah asi dva tisíce metrů. Robotické se pak mohou ponořit až do hloubky zhruba šesti kilometrů.

Nejvíc mě děsí, že s tím někde uváznu, líčil loni majitel zmizelé ponorky

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám