Hlavní obsah

Pastor z USA se po 50 letech přiznal k vraždě osmileté dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Media

V srpnu 1975 šokovalo komunitu v jihovýchodní Pensylvánii v USA zmizení malé dívky. Gretchen Harringtonové bylo pouhých 8 let, když odešla na letní biblický tábor poblíž svého domova. O dva měsíce později byly v pensylvánském národním parku Ridley Creek nalezeny její ostatky. Nyní, téměř pět desetiletí poté, se rodinný přítel Harringtonových a pastor jednoho z kostelů, který letní tábor hostil, přiznal k dívčinu únosu a vraždě.

Foto: Profimedia.cz

Ridley Creek State Park v Pensylvánii, kde bylo nalezeno dívčino tělo. Ilustrační foto

Článek

„V pondělí žalobci oznámili, že byl David Zandstra (83) obviněn z trestného činu vraždy prvního, druhého a třetího stupně a únosu nezletilého,“ napsal The Washington Post.

„Rodiny obětí často říkají, že jejich životy jsou navždy změněny na čas před a po. Gretchenina vražda vytvořila čas před a po pro celou komunitu a pro celý okres,“ uvedl v prohlášení prokurátor okresu Delaware Jack Stollsteimer.

Zandstra byl pastorem křesťanské reformní církve Trinity Church Chapel, která tehdy pořádala biblický tábor v reformovaném presbyteriánském kostele Nejsvětější Trojice. Tam byl pastorem otec Harringtonové.

DNA na nedopalku cigarety pomohla v USA vyřešit 52 let starou vraždu

Amerika

Gretchen obvykle do kostela chodila se svými sestrami, v osudný den šla ale sama. „Když se otec Harringtonové začal znepokojovat, že se jeho dcera nedostavila do tábora, Zandstra byl tím, kdo zavolal policii,“ uvedli žalobci.

Chtěl, aby se svlékla

Ve skutečnosti Zandstra nabídl dívce svezení, když ji viděl jít samotnou. Odvezl ji do zalesněné oblasti, kde ji požádal, aby se svlékla.

„Když odmítla, udeřil ji pěstí do hlavy. Oběť krvácela a on se domníval, že je mrtvá. Pokusil se zakrýt její tělo a opustil oblast,“ uvedla v prohlášení okresní prokuratura.

Očitý svědek v té době policii řekl, že viděl Gretchen mluvit s majitelem zeleného auta – takového, které odpovídalo popisu Zandstrova vozu. Ten ale při výslechu odmítl, že by dívku v onen den viděl. „Tento muž je zlý. Zabil ubohou osmiletou dívku, kterou znal a která mu důvěřovala a pak se choval, jako by byl rodinným přítelem nejen během jejího pohřbu a v období po něm, ale celé roky,“ řekl v pondělí Stollsteimer.

Průlom v případu

Průlom v případu nastal letos v lednu, kdy vyšetřovatelé vyslechli ženu, která se jako dítě přátelila se Zandstrovou dcerou a často u nich v domě přespávala.

Žena uvedla, že když jí bylo asi 10 let, probudila se uprostřed noci a zjistila, že ji Zandstra sexuálně napadá a šmátrá v oblasti třísel. Když to řekla Zandstrově dceři, odpověděla, že „to obžalovaný někdy dělá“.

Vyšetřovatelé se proto minulý týden vydali za Zandstrou do Marietty v Georgii, kde nyní žije. Nejprve popíral jakoukoli roli v dívčině zmizení, když byl ale konfrontován s dalšími obviněními sexuální povahy vůči němu, přiznal se, uvedli žalobci. Zandstrovi byla zamítnuta kauce, muž se však brání vydání pensylvánským úřadům.

Obětí může být více

Policie uvedla, že Zandstrovi odebrala vzorek DNA, aby jej bylo možné porovnat se všemi otevřenými případy v celé zemi.

„Obáváme se, že může existovat více obětí, které mohly být sexuálně napadeny tímto mužem,“ řekl Stollsteimer a vyzval všechny případné další oběti, aby kontaktovaly úřady. Stollsteimer uvedl, že Zandstra sloužil jako pastor i v Texasu a Georgii poté, co opustil Pensylvánii. Křesťanská reformovaná církev ho uvádí jako kazatele v letech 1965 až 2005 v kostelech v New Jersey, Texasu a Kalifornii. Gretchenina matka a tři sestry jsou podle Stollsteimera stále naživu. V prohlášení rodina požádala o soukromí, ale podle agentury AP uvedla, že „extrémně doufá“, že bude vrah postaven před soud.

„Vyzařovala laskavost ke všem a byla sladká a jemná,“ řekla rodina o zavražděné dceři. „Dokonce i teď, když lidé sdílejí své vzpomínky na ni, první věc, o které mluví, je, jak úžasná byla,“ dodala.

Dánská policie zatkla pastora. Podezírá ho, že svou ženu rozpustil v kyselině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám