Hlavní obsah

DNA na nedopalku cigarety pomohla v USA vyřešit 52 let starou vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Burlington

V červenci 1971 byla čtyřiadvacetiletá učitelka Rita Curranová, žijící v americkém Burlingtonu, uškrcena ve svém bytě. Našel ji spolubydlící. Vrah tehdy nebyl dopaden. Až o více než půl století později burlingtonské úřady oznámily, že pachatele konečně identifikovaly – byl jím podle nich William DeRoos, který bydlel ve stejném domě o patro výš. Usvědčily ho pomocí DNA získané z nedopalku cigarety nalezeného vedle Ritina těla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu ve středu informoval The Washington Post.

„Všichni jsme přesvědčeni, že William DeRoos je zodpovědný za vraždu Rity Curranové, ale protože je DeRoos mrtvý, nemůže být pohnán k odpovědnosti,“ řekl novinářům na úterní tiskové konferenci poručík Jim Trieb, který vedl vyšetřovací tým. DeRoos podle něj zemřel v roce 1986 na předávkování drogami.

Policie předložila vzorek z cigarety úřadu hlavního soudního lékaře v New Yorku už v roce 2014. Tehdy se podařilo zjistit pouze to, že jde o mužskou DNA, která ale neodpovídala žádné DNA v kriminálních databázích.

V souvislosti se čtyřmi vraždami v Idahu zadrželi absolventa kriminalistiky

Amerika

Lživé alibi

Nový tým detektivů obnovil vyšetřování v roce 2019, kdy stopu poslal do soukromé genealogické databáze. Tam našli dílčí shody, které poukázaly na DeRoosovy příbuzné. Vyšetřovatelé poté narazili na záznamy o svatbě, podle nichž žil DeRoos blízko Curranové se svou tehdejší manželkou. Ta mu tenkrát poskytla alibi. Když jí nyní detektivové znovu vyslýchali, přiznala, že lhala.

V noci, kdy došlo k vraždě, odešel DeRoos po hádce se svou ženou Michelle, z bytu na „uklidňující procházku“, řekl na tiskové konferenci burlingtonský policejní šéf Jon Murad. Vrátil se, až když jeho žena usnula.

Druhý den ráno na jejich dveře zaklepala policie a informovala je o smrti sousedky. Na otázku, zda pár něco viděl nebo slyšel, DeRoos odpověděl, že ne.

„Okamžitě po zavření dveří se obrátil k Michelle a řekl jí, že pokud se ještě někdy objeví policie, má jim říct, že byl celou noc doma,“ popsal detektiv Trieb. Žena manželovi vyhověla a policii opakovaně řekla, že manžel té noci neopustil domov.

Teprve až po obnovení vyšetřování přiznala, že lhala. S DeRoosem už byla dávno rozvedena.

Detektiv Thomas Chenette, který Michelle vyslýchal, věří, že o tom, že je její muž vrah, nevěděla a lhala, aby ho zachránila před obviněním ze zločinu, který podle ní nespáchal. „Byla mladá, byla naivní a byla čerstvě vdaná a zamilovaná,“ poznamenal Chenette.

Po vraždě se chtěl stát mnichem

Krátce po vraždě odjel DeRoos do Thajska, aby se stal buddhistickým mnichem, řekl Trieb s tím, že manželství s Michelle bylo rozvedeno. DeRoos se ale nakonec vrátil do Spojených států a znovu se oženil. Zemřel v San Franciscu v roce 1986 na předávkování drogami, uzavřel detektiv.

Rodiče Rity Curranové se odhalení dceřina vraha nedožili. „Rita a já jsme bydleli u rodičů až do 24 let. Dva týdny poté, co se Rita odstěhovala, byla zavražděna,“ vyprávěl Tom Curran, Ritin bratr, který také vystoupil na tiskové konferenci. „Nepřemýšlím tolik o tom chlapovi, který to udělal, jako spíš o Ritě a mých rodičích a o tom, čím si prošli. Modlím se ke svým rodičům a modlím se k Ritě,“ dodal.

Záhadná vražda účetní na Žižkově. Proč musela nevinná žena zemřít ve vlastním bytě?

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám