Hlavní obsah

Osmdesátiletý Biden musí u voleb přesvědčit Američany, že věk je jenom číslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý osmdesátiletý americký prezident Joe Biden to bude mít příští rok při obhajobě mandátu přetěžké. Musí přesvědčit Američany, že na nejvyšší funkci stále stačí. Většina z nich mu ale nevěří.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Článek

Podle průzkumů, které si nechala vypracovat stanice NBC News, je s úřadujícím prezidentem spokojeno 40 % Američanů a přes 70 % se jich vyslovilo proti tomu, aby znovu kandidoval.

Biden pohořel v mnoha kategoriích; jeho nejvýznamnějším handicapem se ale zdá být pokročilý věk. Už teď je nejstarším prezidentem v historii Spojených států. V případě znovuzvolení by začínal druhý mandát po inauguraci v úvodu roku 2025 v téměř 82 letech.

I přes ujištění lékařů a Bidenova okolí, že je prezident fit a zdráv, už ale média a s nimi i veřejnost na sociálních sítích mnohokrát rozebíraly některé jeho slabší okamžiky jako přeřeknutí, záměny slov a jmen nebo nejistou orientaci v prostoru a čase.

Biden jde do toho, zahájil kampaň

Zahraniční

Energičtěji působící Bidenův republikánský rival Donald Trump je jen o čtyři roky mladší a průzkumy ukazují, že si to Američané uvědomují.

Republikáni i demokraté by ocenili někoho mladšího. Zopakování souboje Biden vs. Trump si podle NBC přeje jen šest procent dotázaných.

Řečeno v opačném gardu - 94 % amerických voličů si přeje alespoň jednoho jiného kandidáta. V republikánských primárkách (vnitrostranickém výběru kandidáta) by mohl Trumpa porazit 44letý floridských guvernér Ron DeSantis.

Demokraté zatím kandidáta, který by měl reálnou šanci porazit Bidena, nevygenerovali. Nového prezidenta budou obyvatelé Spojených států vybírat v listopadu příštího roku.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám