Hlavní obsah

Opusťte Bělorusko, nařídily USA rodinám amerických vládních pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy nařídily rodinným příslušníkům amerických vládních pracovníků v Bělorusku, aby opustili zemi. Všem svým občanům rovněž nedoporučily cestovat do Běloruska. Pokyn přichází v době zvyšujícího se napětí mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině a rovněž narůstající vojenské přítomnosti Ruska v Bělorusku.

Foto: Reuters

Rusko přemístilo stíhačky SU-35 na cvičení do Běloruska.

Článek

„Necestujte do Běloruska kvůli svévolnému vymáhání zákonů, riziku zadržení a neobvyklému hromadění ruských vojsk podél hranic Běloruska s Ukrajinou,“ uvedlo v pondělním prohlášení americké ministerstvo zahraničí.

Současně nařídilo rodinám amerických vládních zaměstnanců v Bělorusku, aby opustily zemi.

Rusko vyslalo v uplynulých dnech vojáky do Běloruska, aby se tam začátkem tohoto měsíce zapojili do společného cvičení běloruské a ruské armády.

USA obvinily čtyři Bělorusy ze vzdušného pirátství kvůli odkloněnému letu Ryanairu do Minsku

Amerika

Manévry se budou konat v blízkosti západní hranice Běloruska s Polskem a Litvou – členskými státy NATO – a také u jižních hranic s Ukrajinou.

USA tvrdí, že Moskva chce do Běloruska vyslat přes 30 tisíc vojáků, nyní jich je tam podle informací Washingtonu zhruba 5000.

Kyjev, USA i některé další západní země tvrdí, že Moskva připravuje možnou invazi na Ukrajinu. Moskva ale popírá, že by chystala útok proti svému sousedovi.

Rusové mimo jiné požadují, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance.

Výběr článků

Načítám