Hlavní obsah

Odvolací soud se nad Trumpem smiloval. Prozatím musí zaplatit jen dílčí záruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Newyorský odvolací soud nesnížil pokutu ve výši 454 milionů dolarů (10,6 miliardy korun), kterou musí americký prezident Donald Trump zaplatit kvůli manipulacím s hodnotou svého majetku, ale umožnil mu nyní jako záruku zaplatit jen 175 milionů (4,1 miliardy), čímž se vyhne zabavení majetku, než zaplatí zbytek. Na uhrazení záruky má deset dní.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump přichází k soudu na Manhattanu.

Článek

Podle BBC tak soud v New Yorku vyhověl Trumpovi, který si stěžoval, že je pokuta do původní pondělní lhůty neuhraditelná, protože na tak velkou částku se mu nepodařilo najít ručitele. Bez tohoto rozhodnutí soudce by Trumpovi po vypršení lhůty hrozilo zabavení majetku a zmrazení bankovních účtů státem. Soud také zrušil původní rozhodnutí, podle kterého Trump a jeho rodina už nesměli ve státě New York podnikat.

Pro Trumpa jde o vítězství především proto, že nyní nemusí zaplatit celou částku před tím, než odvolací soud celou kauzu podrobně prošetří. V případě, že ten ale potvrdí původní rozsudek, bude mít Trump nejspíš stále potíže uhradit zbytek pokuty. Jeho právní tým si v minulosti stěžoval, že žádný ručitel dnes nevydá dluhopis na částku vyšší než 100 milionů dolarů. A jako záruku většinou požadují cenné papíry nebo hotovost, nikoliv nemovitosti, jež nabízí bývalý prezident.

Trump se podvodu dopustil nadsazováním hodnoty svého majetku, včetně sídla Mar-a-Lago na Floridě, luxusního bytu v Trump Tower na Manhattanu, několika kancelářských budov a golfových hřišť. Soudce jej shledal vinným ještě před začátkem soudního procesu, který se pak už převážně zabýval jen určením výše trestu. V případu byly kromě Trumpa odsouzeny také dvě z jeho dětí a několik představitelů Trump Organization. Ti musí dohromady zaplatit 10 milionů dolarů (232 milionů korun).

Manhattanský trestní soud naopak v pondělí nevyhověl Trumpově žádosti o zamítnutí nebo odložení žaloby v případu placení za mlčení pornoherečky Stormy Daniels, se kterou měl v minulosti poměr. To znamená, že trestní řízení může 15. dubna začít podle plánů.

Trump vyhrožuje australskému velvyslanci vyhoštěním

Amerika

(V první verzi článku jsme vycházeli z informací BBC o snížení celé pokuty, ale odvolací soud pouze Trumpovi umožnil prozatím zaplatit dílčí částku jako záruku. Zprávu opravila i britská stanice.)

Reklama

Výběr článků

Načítám