Hlavní obsah

Ochranka Blackwater ohrožovala bezpečnost USA, má to spravit pokuta

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká soukromá bezpečnostní firma Blackwater, která byla mimo jiné používána v Iráku k ochraně amerických diplomatů a jejíž členové jsou obviněni ze zabíjení civilistů, ohrozila opakovaně bezpečnost USA. K výcviku afghánských pohraničníků najímala například Íránce. Podivným způsobem získávala i zbraně. Vše má podle zprávy amerického ministerstva zahraničí spravit pokuta ve výši 42 miliónů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Členové soukromé bezpečnostní agentury Blackwater v Iráku

Článek

Fima Blackwater porušila v letech 2005 až 2009 americké zákony o bezpečnosti ve více než třech stech případech, týkalo se to i zákonů o zacházení se zbraněmi a obchodu s nimi, píše BBC s odkazem na zprávu amerického ministerstva zahraničí.

V roce 2007 neposkytla informace o Tchajwancích, které cvičila jako ostřelovače, i když věděla, že je povinna tak učinit a že opomenutí může být kvalifikováno jako ohrožení bezpečnosti státu. V dalším případě byl do výcviku afghánské pohraniční kontroly zapojen Íránec, tedy občan země, který pro tento druh činnosti nemůže být využíván. Výcvik poskytovala firma i v Ázerbajdžánu, Kanadě, Japonsku, Kuvajtu, Nigeru a na Filipínách.

V rozporu s americkými zákony se společnost pokoušela působit i v Súdánu, což měly americké firmy zakázáno, Súdán byl v izolaci. S vládou odštěpeneckého jižního Súdánu jednala v roce 2006 o výcviku bezpečnostních sil s využitím Súdánců a Uganďanů. Od súdánského vedení získali členové Blackwater i ugandské pasy, uvádí New York Times.

Samopaly převzala fiktivní postava ze seriálu 

V roce 2008 zase zmizelo 113 střelných zbraní určených pro práci v Iráku. Zbraně určené pro americkou armádu se dostaly do rukou soukromých zaměstnanců společnosti Blackwater.

V Afghánistánu zase z amerického skladu vzali zaměstnanci více než pět set samopalů kalašnikov, jež byly určeny pro afghánskou policii. Převzetí zaměstnanci podepsali fiktivním jménem Eric Cartman, což je postava z animovaného seriálu Southpark, uvádí Washington Independent.

Pokuta má vše smazat

Následovník Blackwateru společnost XE Services LLC se proto dohodla s vládou, že zaplatí pokutu ve výši 42 miliónů dolarů (826 miliónů korun). To má XE umožnit ucházet se o vládní kontrakty. Ve zprávě se konstatuje, že i když firma porušila zákon opakovaně, nejednalo se o citlivé technologie ani o zásadní ohrožení národní bezpečnosti. Pokuta 42 miliónů dolarů zahrnuje 12 miliónů, které budou investovány do zkvalitnění práce XE Services. XE už získala kontrakt od CIA v Afghánistánu.

Americké ministerstvo zahraničí firmu Blackwater využívalo v Iráku hlavně k ostraze diplomatů, ale členové ochranky byli nasazováni i do operací proti radikálům v Bagdádu.

Irák zakázal Blackwateru činnost na svém území kvůli incidentu, při němž agenti postříleli před třemi lety 17 civilistů. V září půjdou před soud dva agenti obvinění ze zabití dvou Afghánců. [celá zpráva]

Zakladatel firmy je obviňován z podvodů, zajišťoval také prostitutky

Firma Blackwater si na zakázkách pro americkou vládu od roku 2001 přišla podle amerického tisku na stovky miliónů dolarů. Zakladatel a šéf firmy Eric Prince se v srpnu přestěhoval do Abú Zabí. Podle kolegů se chce věnovat bezpečnostním zakázkám od afrických a blízkovýchodních vlád. V USA ho několik bývalých zaměstnanců obvinilo z finančních podvodů na úkor americké vlády. Prince bude v této kauze vyslechnut ve Spojených arabských emirátech.

Mimo jiné je obviňován, že sháněl prostitutky a striptérky pro práci v Afghánistánu, uvedla ABC.

Reklama

Výběr článků

Načítám