Hlavní obsah

Blackwater dostal od CIA v Afghánistánu další zakázku

Novinky, rei
Washington

Soukromá bezpečnostní služba Xe, známá spíše pod svým dřívějším názvem Blackwater, dostala od CIA novou zakázku v Afghánistánu v hodnotě okolo 100 miliónů dolarů (přes dvě miliardy korun). Informoval o tom deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci soukromé ochranky Xe, dříve Blackwater

Článek

Nejmenovaný zdroj listu řekl, že firma má zajišťovat bezpečnost a ostrahu na množství míst. Deník zprávu zveřejnil pouhý den poté, co federální vyšetřovací výbor kritizoval ministerstvo zahraničí za kontrakt v hodnotě 120 miliónů dolarů pro Xe na ochranu budovaného konzulátu USA v Afghánistánu.

Mluvčí CIA Paul Gimigliano nechtěl zprávu o další smlouvě komentovat. Uvedl pouze, že zaměstnanci Xe se nebudou podílet na jejích operacích v Afghánistánu. Loni vyšlo najevo, že pracovníci Xe nakládali v minulosti na letadla v Afghánistánu bomby. Komentář k novému kontraktu odmítli i zástupci Xe.

Šrám z minula

Nejmenovaný zdroj z administrativy The Washington Postu řekl, že ochranka Blackwater prošla změnami. „Mají lidi, kteří dělají dobrou práci, často na velmi nebezpečných místech. Na to by se nemělo zapomínat,“ uvedl.

Firmu nechvalně proslavila střelba jejích zaměstnanců do civilistů na předměstí Bagdádu v září 2007. Zabili 17 lidí a 24 dalších zranili. Bagdád požadoval zákaz činnosti firmy v Iráku a chtěl postavit ji i její zaměstnance před místní soud. Americká vláda to odmítla a obvinila pět bývalých pracovníků služby. Soud v USA však všechna obvinění vznesená vůči této pětici zamítl na přelomu roku.

Rozhodnutí nebylo motivováno pochybnostmi o vině zaměstnanců Blackwateru, ale především formálními chybami žalobců, kteří podle soudce zacházeli s výpověďmi obžalovaných tak, že porušili jejich práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám