Hlavní obsah

OBRAZEM: Kubánský prezident se poprvé od pádu SSSR objevil v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Kubánský prezident Raúl Castro završuje v pátek svou třídenní návštěvu Ruska. Byla to první cesta kubánského prezidenta od konce studené války. Castro v Moskvě podepsal několik dohod o spolupráci, pomoci a investicích.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Raúl Castro v Moskvě

Článek

Před návštěvou Raúla Castra v Moskvě naposledy Rusko navštívil Fidel Castro v roce 1986, aby se tu zúčastnil sjezdu komunistické strany.

Moskva byla v éře studené války hlavním dobrodincem komunistické Kuby a nejnovější návštěvy obou stran naznačují, že si obě země přejí znovu oživit spojenectví, které po zániku Sovětského svazu v roce 1991 pozbylo na intenzitě.

Po mnohaleté odmlce Kreml znovu projevil o Latinskou Ameriku zájem loni. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv navštívil Brazílii, Venezuelu, Peru a Kubu. Moskva začala také utužovat styky s odpůrcem USA, venezuelským prezidentem Hugem Chávezem.

Ruské ministerstvo už před Castrovým příletem avizovalo, že Rusko a Kuba mají v plánu podepsat řadu dohod. Ty by podle něj měly podpořit spolupráci v obchodu, ekonomice, ve finančním a investičním sektoru a rovněž v kulturní a humanitární oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám