Hlavní obsah

Obamův muž skončil kvůli petici. Naznačovala, že za útoky z 11. září stál Bush

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Van Jones, poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro ekologii, rezignoval. Důvodem byly jeho tvrdé výroky na adresu republikánů a podpis petice naznačující, že za teroristickými útoky na USA 11. září 2001 mohla stát administrativa tehdejšího prezidenta George W. Bushe.

Článek

Někdejší aktivista Jones, kterého americká média nazvala zeleným guru či carem, se za své kroky v uplynulém týdnu dvakrát omluvil, ale místo v Bílém domě udržet nedokázal.

Při oznámení o odstoupení uvedl, že jeho oponenti proti němu spustili špinavou kampaň. Dodal, že nechce být překážkou při prosazování reformy zdravotnictví a zákonů reagujících na klimatické změny, které předkládá prezident Barack Obama.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Kromě podpisu pod petičním prohlášením, že Bushova vláda mohla stát za útoky ze září 2001, aby měla záminku k válce, Jones v minulosti nevybíravými výroky otituloval některé členy Republikánské strany. Video z jeho výstupu se objevilo na veřejnosti před týdnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám