Hlavní obsah

Obama se ptá, proč mu CIA zatajila „krtka“

Právo, roš, vpl

Mezi Bílým domem a tajnou službou CIA bude asi horko. Když totiž prezident Barack Obama minulý týden telefonoval kancléřce Angele Merkelové kvůli řešení krize na Ukrajině, neměl ani zdání, že den předtím mu Němci zatkli cenného agenta.

Foto: Jim Mone, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Šéf Bílého domu zůstal v nevědomosti po celou dobu rozhovoru, protože ani kancléřka téma americké špionáže proti Německu neotevřela.

O incidentu, který vystavil prezidenta možnému faux pas, informoval deník The New York Times s odvoláním na mluvčí rady pro národní bezpečnost Caitlin Haydenovou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozčilený Bílý dům teď klade otázku, kdo v hierarchii velení tajné služby CIA o případu věděl a proč se tato informace nedostala do Oválné pracovny před (Obamovým) telefonátem,“ napsal list.

Jinými slovy, zda zpráva o zatčení Markuse R. (31), zaměstnance německé rozvědky BND naverbovaného Američany, zůstala v Berlíně, nebo dorazila až k řediteli CIA Johnu Brennanovi, který je odpovědný za informování prezidenta.

Markus R. sledoval v cele mistrovství

Markus R. (31), který se přiznal, že CIA předal 218 tajných dokumentů a obdržel za to 25 tisíc eur, sledoval zápasy na fotbalovém mistrovství v Brazílii a oslavy německém triumfu v televizi ve své cele. Televizi mu půjčil jeho právník, napsal list Süddeutsche Zeitung.

Markus R. bude v nejbližších dnech přeložen do Bavorska, protože jeho proces se bude odehrávat u Vrchního zemského soudu v Mnichově. [celá zpráva]

Mnozí poslanci Spolkového sněmu kvůli obavám z odposlechů už přešli na mobily umožňující šifrovat. „Jsou drahé a nepraktické, avšak poskytují jistou ochranu před odposlechem,“ napsal týdeník Der Spiegel.

Šéf výboru: Bojím se dominového efektu

Už předminulý týden, ještě před vypuknutím aféry s agentem BND, si Patrick Sensburg (CDU), šéf parlamentního výboru pro vyšetřování činnosti americké tajné služby NSA ve Spolkové republice, sezval všechny členy výboru. Upozornil, že se objevilo nebezpečí, že všichni členové výboru by se mohli stát terčem špiclování.

„Obávám se dominového efektu,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám