Hlavní obsah

Obama se omluvil Lékařům bez hranic za útok na nemocnici v Kunduzu

Washington

Prezident USA Barack Obama se ve čtvrtek omluvil humanitární organizaci Lékaři bez hranic za smrtící útok na nemocnici lékařů v afghánském Kunduzu. Americký nálet tam o víkendu zabil 22 lidí. Lékaři bez hranic mluví o válečném zločinu a trvají na mezinárodním vyšetřování.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Když Spojené státy udělají chybu, přiznáme to a omluvíme se,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest a dodal, že Obama se omluvil osobně v telefonátu s ředitelkou Lékařů bez hranic Joannou Liuovou a vyjádřil lítost na oběťmi.

Více se Earnest o věci nechtěl vyjadřovat, i když už v úterý nazval útok na nemocnici tragédií.

Jak upozornil server listu The New York Times, omluva amerického prezidenta možná nebude Lékařům bez hranic stačit. Organizace trvá na mezinárodním vyšetřování, i když okolnosti incidentu už vyšetřují tři komise - amerického ministerstva obrany, NATO a společná americko-afghánská komise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky amerického útoku na nemocnici v afghánském KunduzuVideo: Reuters

Earnest ve středu dodal, že Obama vyšetřovatelům důvěřuje. „Pan prezident dal poměrně jasně najevo, že tato tři vyšetřování, zvláště to, které vede ministerstvo obrany, budou průhledná, důkladná a objektivní,“ poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám