Hlavní obsah

Obama radikálně vylepšil obraz USA ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Popularita prezidenta Baracka Obamy přispěla k tomu, že se celkový obraz Spojených států ve světě vylepšil, přestože v muslimském světě vůči nim přetrvává značná nedůvěra. Vyplývá to ze zprávy nezávislé organizace Pew Research Center, která byla ve čtvrtek zveřejněna ve Washingtonu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Barack Obama s manželkou Michelle

Článek

"Obrázek Spojených států se markantně vylepšil ve větší části světa, v čemž se obrazila celková důvěra v Baracka Obamu," uvádí se ve výroční zprávě organizace. Jedinou výjimkou je v tomto směru Izrael, kde se postoje vůči USA po odchodu Bushe zhoršily.

V průměru 71 procent dotázaných v různých zemích uvedlo, že má aspoň určitou důvěru v to, jak si americký prezident počíná v oblasti mezinárodní politiky. V roce 2008, když byl v Bílém domě Bush, tento názor ve stejných zemích sdílelo jen 17 procent respondentů.

Nejvýraznější obrat v názorech na USA nastal v západní Evropě, zvláště pak ve Francii a v Německu, kde důvěra v Obamu byla vyšší než ve vlastní politiky, tedy v prezidenta Nicolase Sarkozyho a v kancléřku Angelu Merkelovou. Navíc pozitivní vnímání USA stouplo v posledním roce nejméně o deset procentních bodů v 11 zemích, včetně Latinské Ameriky, Asie a Afriky, a to převážně bezprostředně po zvolení Obamy do čela země.

Autoři zprávy na jaře oslovili celkem 27 000 lidí v 21 zemích celého světa. Pozitivní pohled na USA dosáhl rozměrů, jaký neměl od doby, co do prezidentského úřadu v roce 2001 přišel George Bush. Za Bushova působení v prezidentském úřadu nastal výrazný pokles tohoto ukazatele, a to hlavně po invazi do Iráku v roce 2003. Veřejnost invazi vnímala, že terčem americké války proti terorismu jsou muslimové.

Průzkum zaznamenal, že mezi muslimy, hlavně v Turecku, Pákistánu a na palestinských územích, nadále přetrvává hluboká nedůvěra, pokud jde o americký vliv a jeho pohnutky. "Animozita vůči Spojeným státům je i nadále hluboká a trvalá," konstatuje zpráva. Postoje vůči USA se mírně vylepšily u amerických spojenců Egypta a Jordánska a určité zlepšení bylo zaznamenáno také po Obamově projevu k muslimskému světu 4. června v Káhiře.Indonésie, kde Obama prožil část svého dětství, je hlavním světlým bodem průzkumu v muslimském světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám