Hlavní obsah

Obama odsoudil Ahmadínežádův projev jako nenávistný a útočný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek napadl výrok íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, že většina lidí je přesvědčena, že za teroristickými útoky z 11. září jsou Spojené státy. Íránský prezident své čtvrteční vystoupení ve Valném shromáždění OSN obhajoval.

Článek

Za "urážlivé, nenávistné a neomluvitelné" označil Obama čtvrteční Ahmadínežádovy výroky ohledně útoků z 11. září. "Pronést takové prohlášení, zvláště když zazní právě od něj a zrovna tady na Manhattanu, jen kousek od Ground Zero, kde rodiny ztratily své drahé během události, kterou lidé všech vyznání, všech etnik považují za klíčovou tragédii této generace, bylo prostě neomluvitelné," řekl v interview odvysílaném stanicí BBC Persian Television.

Ahmadínežád ve svém vystoupení na VS OSN řekl, že většina lidí na světě zastává názor, že za teroristickými útoky z 11. září na newyorské Světové obchodní středisko a budovu Pentagonu stály USA. Podle něj to udělaly "jisté síly uvnitř americké vlády s cílem pomoci upadající americké ekonomice a zároveň obnovit kontrolu USA nad Blízkým východem v zájmu sionistického režimu". Ahamdínežád vždy označuje Izrael jako sionistický režim. [celá zpráva]

Ke kritice se připojil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun: "Ostře odsuzuji výroky, učiněné vedoucím jedné z delegací, které zpochybňovaly příčinu teroristických útoků na půdě USA z 11. září 2001. Je nepřijatelné, aby bylo řečniště Valného shromáždění OSN zneužíváno takovým způsobem."

Ahmadínežád se hájí

V pátek Ahmadínežád své výroky obhajoval. "Nevynesl jsem rozsudek, nemáte ale pocit, že nastal čas pro ustavení vyšetřovacího výboru?" citovala agentura AP z jeho prohlášení na tiskové konferenci v newyorském hotelu.

"Američané by neměli okupovat celý Blízký východ ... bombardovat svatební slavnosti ... vyhlazovat celou vesnici jen proto, že se v ní ukrývá jeden terorista," prohlásil íránský prezident v pátek. Podle něj to byla přehnaná reakce USA na atentáty z 11. září. Ahmadínežád už ve čtvrtek srovnal počty obětí teroristických útoků z 11. září s počtem obětí obou válek.

Afghánistán neopustíme, řekl Obama

Obama také zdůraznil ve svém projevu, že USA nemohou nechat Afghánistán na holičkách, i když se v příštím roce začnou američtí vojáci stahovat: „Neodejdeme náhle a nezhasneme za sebou všechna světla.“

O jádru se může jednat

Obama jinak vůči Íránu vystupoval vstřícně. Řekl, že ohledně jaderného programu dává přednost diplomatickému řešení. Dodal ale, že USA a jejich spojenci mají k dispozici "mnoho možností" pro případ, že se Írán nedá přimět ke spolupráci v otázce svého jaderného programu.

Na to Ahmadínežád reagoval kladně. Podle něj je Írán připraven "při zachování spravedlnosti a respektu" jednat o jaderném programu Íránu. Íránský zástupce by se podle něj mohl už v říjnu sejít se zástupcem šestice velmocí (pěti stálých členů RB OSN a Německa), které už dříve s Teheránem o jaderné otázce jednaly. "Dveře jsou otevřené pro rozhovory a jednání," ujistil íránský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám