Hlavní obsah

Noční můra republikánů se blíží, socialista Sanders získá vlivnou funkci

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V souvislosti se získáním většiny v Senátu připadne Demokratické straně také jeden z nejdůležitějších postů vůbec - předseda rozpočtového výboru. Tím by se měl stát dlouholetý senátor a někdejší kandidát na prezidenta Bernie Sanders. Republikáni před touto chvílí řadu let varovali. Podle nich Sanders zneužije svoji funkci pro prosazování svých radikálních socialistických reforem.

Foto: Profimedia.cz

Bernie Sanders v prezidentské kampani podpořil Joea Bidena

Článek

„Pokud ztratíme Georgii, tak se Bernie Sanders stane předsedou rozpočtového výboru Senátu,“ apeloval na voliče republikánský senátor Lindsey Graham před lednovými doplňovacími volbami do horní komory Kongresu.

Jižanský stát měl totiž v rukou to, jaké straně v ní připadne většina.

Voliči v Georgii se nakonec vyslovili pro demokraty, čímž se Grahamova predikce přiblížila skutečnosti. „Je čas drsné realitě pohledět do tváře, socialista Bernie Sanders se stane předsedou senátního výboru pro rozpočet,“ napsala sobotu na Twitteru republikánská politička Nikki Haleyová.

Podle ní Sanders využije svoji pozici k prosazení svého „progresivního programu“.

Republikáni mají se Sandersem problém dlouhodobě a před tím, aby předsedal rozpočtovému výboru varují již několik let. Jeho nápady považují za radikálně levicové až komunistické.

Sám nezávislý senátor z Vermontu, který se dvakrát neúspěšně ucházel o demokratickou nominaci na prezidenta, se totiž označuje za „demokratického socialistu”.

Bernie Sanders: Nezávislá síla americké levice

Volby USA

Mocná funkce a natěšený socialista

Sanders je nejdéle sloužícím demokratem v rozpočtovém výboru. Teď když se poměr sil v Senátu převrátil, mu podle tradice připadá pozice předsedy. Může se zdát, že jde o marginální funkci, ale není tomu tak.

V americkém senátu mají opoziční senátoři možnost blokovat klíčové zákony formou takzvaného „fillibusteru“. V podstatě jde o velmi dlouhé projevy, kterými se opoziční senátoři snaží nějaké rozhodnutí většiny zdržovat.

Pokud chce vládnoucí strana přestat poslouchat, musí přistoupit na kompromis a ten odhlasovat třemi pětinami hlasů.

Potrumpovská dezinfekce. Bílý dům čeká před nástupem Bidena důkladný úklid

Koronavirus

Předseda rozpočtového výboru může v určitých případech těmto obstrukcím předejít a schválit kontroverzní legislativu prostou většinou.

Nouzová zdravotní péče

Sanders se netají tím, že má v plánu této moci využívat. Uvedl například, že hodlá horní komorou co nejrychleji protlačit ekonomický stimulační balíček.

Biden představil plán na záchranu ekonomiky ve výši dvou bilionů dolarů

Ekonomika

Zároveň má v úmyslu vytvořit nouzový systém zdravotní péče tak, aby si v průběhu pandemie mohli zajít k lékaři i ti Američané, kteří nemají zařízené zdravotní pojištění (těch je v USA přes 27 milionů).

„Myslím si, že tahle situace je naprosto kritická a musíme s tím pohnout co nejdříve,“ řekl Sanders v nedávném rozhovoru.

Podle deníku New York Times bude mít nyní senátor Sanders ve svých rukách velkou moc. Bude rozhodovat o tom, jak moc „rozsáhlé a drahé” reformy nově zvoleného prezidenta Bidena budou.

Reklama

Výběr článků

Načítám