Hlavní obsah

Nechceme útoky na Rusko. Je ale na Ukrajině, jak naše zbraně použije, řekl Bidenův mluvčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy americké si nadále nepřejí, aby Ukrajinci prováděli útoky do ruského vnitrozemí. Současně jim ale přiznávají právo na sebeobranu a na použití zbraní dodaných ze západních zemí takovým způsobem, jaký oni sami považují za vhodný.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Mluvčí Bílého domu pro národněbezpečnostní otázky John Kirby.

Článek

Vyplývá to z prohlášení mluvčího Bílého domu pro bezpečnostní otázky Johna Kirbyho, které zveřejnila televizní stanice CNN.

Administrativa prezidenta Joea Bidena dala Kyjevu „soukromě i veřejně jasně najevo“, že nepodporuje útoky na ruském území, řekl mluvčí.

„Budeme jim i nadále dávat vše, co potřebují. Posledních 15 měsíců jsme nedělali nic jiného, než že jsme jim pomáhali bránit jejich území proti ruské agresi. Řekli jsme ale, že nechceme podněcovat nebo umožňovat útoky na ruském teritoriu. Nechceme, aby válka eskalovala za hranice násilí, které už postihlo ukrajinský lid,“ dodal Kirby.

„Suverénní rozhodnutí“

Zároveň ale prohlásil, že nasazení zbraní poskytnutých americkou stranou je otázkou suverénního rozhodnutí Ukrajiny.

„Jakmile jim naše systémy dodáme, a to je důležitý bod, mohou sami rozhodovat, co s nimi udělají. Ujistili nás, že je nepoužijí k úderům uvnitř Ruska. Ale když už to dostanou, patří to jim,“ uvedl Kirby.

Bidenův mluvčí se takto vyjádřil v odpovědi na otázku týkající se úterních úderů dronů na Moskvu. Ruské úřady tvrdí, že šlo o „teroristický čin“ Ukrajinců. Kyjev jakýkoli podíl na těchto úderech popírá.

Z Londýna a Berlína v posledních dnech zazněly hlasy, podle nichž má Ukrajina jako napadená země právo útočit na cíle v ruském vnitrozemí. V tomto duchu se vyjádřili britský ministr zahraničí James Cleverly a mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit.

Ukrajina má právo útočit i v ruském vnitrozemí, zní z Británie

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám