Hlavní obsah

Ukrajina má právo útočit i v ruském vnitrozemí, zní z Británie

Ukrajina má podle britského ministra zahraničí Jamese Cleverlyho právo útočit na cíle na území Ruské federace. Cleverly svůj postoj odůvodnil tím, že Kyjev se musí bránit ruské agresi a že údery na teritorium útočníka jsou součástí sebeobrany.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Britský ministr zahraničí James Cleverly

Článek

„Ukrajina má legitimní právo se bránit. Má legitimní právo tak činit v rámci svých vlastních hranic, ale také útočit za své hranice, aby podkopala schopnost Ruska provádět agresi vůči samotné Ukrajině,“ řekl Cleverly podle listu Independent v Tallinu při úterním setkání se svým estonským protějškem Margusem Tsahknou.

„Legitimní vojenské cíle za její vlastní hranicí jsou součástí sebeobrany Ukrajiny. To bychom měli uznat,“ upřesnil Cleverly.

K úterním útokům dronů na Moskvu se ale britský ministr vyjádřit nechtěl. „Nemám žádné podrobnosti,“ prohlásil s tím, že o povaze těchto úderů „nehodlá spekulovat“.

Washington je zdrženlivější

Naproti tomu USA se k úderům Ukrajiny na ruské území staví zdrženlivěji. Mluvčí šéfa americké diplomacie Anthonyho Blinkena prohlásil, že Washington „v zásadě nepodporuje žádné útoky na ruské vnitrozemí“. „Zaměřujeme se na to, aby Ukrajina měla výzbroj, kterou potřebuje ke znovudobytí svého území,“ uvedl mluvčí během Blinkenovy návštěvy ve Švédsku.

Drony zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám