Hlavní obsah

Navzdory rozhodnutí soudu úřady v USA stále odebírají děti migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spor o odebíráním dětí na hranicích USA s Mexikem pokračuje. Americká unie občanských práv (ACLU) v úterý uvedla, že americké úřady obcházejí rozhodnutí, které loni vydal soud v San Diegu a dál na hranicích oddělují děti od rodičů. Od loňského června má takových případů být přes 900.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Migranti na hranicích Spojených států a Mexika.

Článek

„Vláda systematicky odděluje množství rodin na základě zanedbatelné kriminální minulosti, vysoce pochybných obvinění z nezpůsobilosti a chyb při určování pravých vztahů mezi rodiči a dětmi,“ uvedla podle amerického serveru The Huffington Post organizace ACLU.

Trumpova vláda argumentuje tím, že za určitých okolností lze přistoupit k řešení problému ve formě rozdělování rodin. Například v případech, kdy je jeden z rodičů považován za nezpůsobilého nebo pokud byl dříve trestán.

Podle ACLU se ale našly případy, kdy k odebrání dítěte stačil třeba předchozí dopravní přestupek. Organizace se proto rozhodla požádat soud v San Diegu o vydání jasného rozhodnutí adresující zákaz rozdělování rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám