Hlavní obsah

USA odebraly migrantům o tisíce dětí víc, než přiznávaly

– Washington

Spojené státy odebraly na hranicích s Mexikem příchozím migrantům až o několik tisíc dětí více, než dosud uváděly. Vyplývá to z auditu, jehož výsledky zveřejnil ve čtvrtek vládní Úřad pro zdraví a lidské služby (HHS).

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Migranti na hranicích Spojených států a Mexika

Článek

Vláda uváděla, že na základě takzvané nulové tolerance zavedené loni v květnu administrativou prezidenta Donalda Trumpa bylo na hranicích od rodin odděleno kolem 3000 dětí. Podle auditu to mohlo být „až o několik tisíc dětí více”, přesná čísla se však podle HHS kvůli nesrovnalostem v záznamech zjistit nedají a kvůli absenci centrálního systému, který by umožňoval vysledovat rozdělené děti a rodiče.

Za vlády Donalda Trumpa se odebíraly děti migrantům v roce 2017 a na počátku roku 2018 ještě před tím, než loni v květnu vstoupila v platnost politika nulové tolerance. Propuštěny byly na základě rozhodnutí federálního soudce v San Diegu, který nařídil 26. června sjednotit rozdělené rodiny. [celá zpráva]

Úředníci zaznamenali zvýšený počet odebírání dětí migrantům už v červnu 2017, citovala ze zprávy agentura Bloomberg. Zatímco v roce 2016 za vlády Baracka Obamy to bylo 0,3 procent z příchozích, v srpnu 2017 šlo o 3,6 procenta. V listopadu 2017 jeden zaměstnanec HHS v e-mailu uvedl, že děti jsou obvykle velmi mladé a musejí se umisťovat do speciálních licencovaných zařízení, které ale mají občas málo lůžek.

Tlak i od republikánů

Loni na jaře čelila Trumpova administrativa silnému tlaku opozice, nevládních organizací i části republikánů, aby skončila s rozdělováním rodin přistěhovalců, s nímž začala kvůli zpřísnění pravidel pro migranty. V médiích se tehdy objevovaly záběry plačících dětí zavřených v detenčních zařízeních a v klecích bez kontaktu s rodiči. Proti praktice se postavila řada veřejných osobností včetně Trumpovy dcery Ivanky a jeho ženy Melanie. [celá zpráva] Prezident pak vydal dekret zakazující tento postup [celá zpráva] a nedlouho poté se proti odebírání dětí vyslovil i federální soud.

Právě při soudním jednání, po němž padlo rozhodnutí děti rodičům vrátit, vláda vyčíslila, že migrantům bylo odebráno přes 2700 dětí.

Ani po vydání Trumpova dekretu se ovšem na hranicích s praxí rozdělování rodin úplně nepřestalo, protože prezidentův výnos dává prostor pro to, aby imigrační úředníci děti v některých případech dál odebírali. Týká se to rodičů, kteří mají trestní minulost. Loni v prosinci americké úřady uvedly, že od června 2018 takto odebraly na 80 dětí. I v tomto případě HHS čísla upravil: podle něj mezi 1. červencem 2018 a 7. listopadem 2018 úředníci rozhodli o odebrání 118 dětí migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám