Hlavní obsah

Národní garda bude střežit Kapitol až do 23. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že se rozhodlo prodloužit o více než dva měsíce nasazení příslušníků Národní gardy na ochranu Kapitolu. Národní garda byla do Washingtonu povolána poté, co do sídla zákonodárného sboru 6. ledna vtrhli příznivci exprezidenta Donalda Trumpa, což si vyžádalo pět mrtvých

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Člen Národní gardy před budovou Kapitolu

Článek

O prodloužení přítomnosti národní gardy ve Washingtonu požádal policejní sbor zajišťující ochranu sídla amerického Kongresu. „Učinili jsme toto rozhodnutí na základě důkladného prověření žádosti a po pečlivém zvážení možných dopadů na naši připravenost,” uvedl Pentagon v prohlášení. „Ministerstvo obrany bude spolupracovat s policií Kapitolu na postupném zredukování přítomnosti národní gardy,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zvýšená ostraha u KapitoluVideo: Reuters

Nasazení národní gardy mělo původně skončit 12. března. Kromě ní chrání po nepokojích Kapitol také železné ploty často završené ostnatým drátem.

Do 23. května bude Kapitol střežit téměř 2300 členů Národní gardy, namísto současných 5200, informovala  agentura Reuters.

Bidenova (ne)bezpečná inaugurace: Kapitol se proměnil v pevnost

Amerika

Davu Trumpových příznivců, z nichž někteří byli vyzbrojeni pepřovými spreji nebo tyčemi, se 6. ledna podařilo poměrně snadno proniknout přes policejní kordón na obou stranách Kapitolu a přerušit schůzi Kongresu, který projednával výsledek prezidentských voleb, ve kterých vyhrál demokrat Joe Biden, což Donald Trump odmítl uznat.

Na některých místech areálu policisté sváděli s výtržníky tuhé boje, při kterých desítky strážců zákona utrpěly zranění. Pět lidí zemřelo.

Policista chránící Kapitol v nemocnici zemřel

Amerika

Trump, který v listopadových volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem a nebyl ochoten porážku přijmout, čelil kvůli nepokojům v Kapitolu ústavní žalobě, Sněmovna reprezentantů jej obvinila z podněcování ke vzpouře. Senát však rozhodl poměrem 57 ku 43 hlasům o jeho nevině.

Trump přečkal druhý impeachment. Naše historické hnutí právě začíná, reagoval

Zahraniční

Minulý týden byly bezpečnostní složky zajišťující ochranu sídla Kongresu uvedeny do stavu pohotovosti kvůli informacím o možném útoku na Kapitol spojeném s krajně pravicovými konspiračními teoriemi. Tyto obavy se však nenaplnily.

Washington se 4. března obával dalšího útoku na Kapitol. Zesílená opatření pokračují

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám