Hlavní obsah

Bidenova (ne)bezpečná inaugurace: Kapitol se proměnil v pevnost

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Inaugurace amerických prezidentů patří k nejsložitějším rozsáhlým logistickým a bezpečnostním operacím v USA. Letošní rok bude v tomto ohledu ještě složitější. Kapitol by se měl ve středu proměnit v nedobytnou pevnost, ceremoniál budou provázet přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Erin Scott, Reuters

Vojáci za plotem, který je obehnán kolem budovy Kapitolu

Článek

Některá z důvodu koronaviru, většina ale z obav, aby se neopakovaly incidenty ze začátku ledna, kdy příznivci končícího prezidenta Donalda Trumpa vtrhli do budovy Kapitolu. Tato událost si vyžádala pět lidských životů a na několik hodin paralyzovala jednání Senátu.

Republikán McConnell se opřel do Trumpa: Vyprovokoval dav a živil ho lží

Amerika

O bezpečnost prezidenta a všech vrcholných politiků se má starat až 25 tisíc příslušníků policejních složek, národní gardy a tajných služeb. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) všechny členy bezpečnostního týmu dokonce prověří, aby tak vyloučil možnost útoku „zevnitř“.

Zavřené metro i mosty

V okolí Kapitolu vzniklo několik kontrolních stanovišť, které mají odhalit případného výtržníka, či dokonce teroristu, který by se chtěl na akci dostat.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Národní garda se připravuje na inauguraci Joea Bidena

Zavřeno zůstane 13 stanic metra, služba AirBnB zrušila všechny rezervace na dočasný pronájem bytů poblíž Kapitolu. Bezpečnostní služby ale myslí i na detaily a v den inaugurace tak nebude k dispozici například ani služba bikesharing na pronájem kol.

Ve Washingtonu cvičí na Bidenovu inauguraci

Volby USA

Už v pondělí v poledne (18:00 SEČ) byly zavřeny čtyři velké mosty přes řeku Potomac pro auta i chodce. Společnost Facebook ve středu zablokuje uživatelům možnost svolávat akce v blízkosti důležitých vládních budov v metropoli. Kongres odeslal dopis 27 dopravním firmám a hotelům, aby zajistily, že jejich služeb nebudou využívat případní teroristé.

Biden: Nebojím se složit přísahu venku

Tajné služby se připravují na možný útok na nově zvoleného prezidenta zejména ze strany pravicové milice, nacionalistů a dalších radikálních skupin sympatizujících s odcházejícím šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem a chtějí zamezit tomu, aby se opakovala situace z 6. ledna, kdy tito příznivci vtrhli do Kapitolu. FBI ale varovala před protesty ve všech 50 státech. Pentagon nicméně zprávy o chystaných útocích nemá.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Vojáci postávající v okolí Kapitolu

Joe Biden, který v rámci bezpečnosti musel zrušit plánovanou cestu vlakem z Delaware, však trval na tom, aby se inaugurace odehrála na tradičním místě před Kongresem, kde se koná pravidelně od roku 1981. „Nebojím se složit přísahu venku,“ řekl v pondělí s tím, že má bezmeznou důvěru v tajnou službu, která zaručuje ochranu předních ústavních činitelů.

Trumpovi zrušili tradici vítání nastupujícího prezidenta v Bílém domě

Amerika

Inaugurace se zúčastní jen nezbytné množství lidí a žádní příznivci. Ty nahradí zhruba 200 tisíc amerických vlajek. Na pódiu za Bidenovými zády tak budou sedět pouze někteří další zákonodárci a bývalí prezidenti Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton. Zúčastnit by se měl také viceprezident Mike Pence. Spekuluje se pak o Trumpově dceři Ivance.

Trump bude na Floridě

Donald Trump se naopak ceremoniálu určitě nezúčastní. Stane se tak sedmým odcházejícím prezidentem v historii, který tak učiní.

Trump, který stále odmítá uznat výsledky listopadových voleb, ve kterých s Bidenem prohrál o více než sedm milionů hlasů, ve středu ráno odcestuje do svého sídla Mar-a-Lago v letovisku Palm Beach na Floridě.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Pohled z Pensylvánské Avenue na bezpečnostní opatření v okolí Kapitolu

Hostů bude omezený počet také kvůli pandemii koronaviru. Spojené státy jsou jednou z nejhůře postižených zemí. Všichni přítomní by tak měli při ceremoniálu nosit roušky a dodržovat patřičné odstupy. Na pódiu za Bidenem tak budou každou dvojici sedaček dělit zhruba dvoumetrové rozestupy, aby se zabránilo přenosu viru.

Pentagon nemá informace o hrozbách namířených proti inauguraci Bidena

Amerika

„Letos to bude složitější než v minulosti. Kromě občanských nepokojů tady máme také pandemii, takže nechceme vidět statisíce lidí namačkaných vedle sebe, jak sledují prezidentovu inauguraci,“ řekl agentuře Bloomberg Brian Toolan, jenž má na starosti vládní strategii Everbridge, která zajišťuje logistickou podporu.

Bezpečnostní opatření tak budou nejpřísnější v historii inaugurací amerických prezidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám