Hlavní obsah

Policista chránící Kapitol v nemocnici zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Policie chránící americký Kapitol nakonec potvrdila informaci některých amerických médií, které zprvu popírala, o úmrtí jednoho ze svých členů kvůli střetům s příznivci prezidenta Donalda Trumpa, kteří ve středu vtrhli do budovy Kongresu. Rezignovala už druhá ministryně a odešel také šéf ochranky Senátu.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Demonstranti v budově Kapitolu. V pohybu po chodbách jim nikdo nebránil

Článek

Televize CNN na svém webu napsala, že jeden z jejích tří zdrojů, které jí o smrti policisty původně informovaly, řekl, že členové policejního sboru chránícího Kapitol byli shromážděni a bylo jim sděleno, že jejich kolega podlehl zraněním.

Kongresman Phillips na sociální síti napsal: „Byl jsem zpraven o tom, že důstojník policejního sboru Kapitolu zemřel na zranění, která utrpěl během útoku na Kapitol.”

Trump chce hladké předání moci, odsoudil násilí v Kapitolu

Volby USA

Policie ovšem následně v prohlášení uvedla, že několik policistů bylo zraněno a někteří hospitalizováni, nikdo však nezemřel. Posléze ovšem uvedla opak, že jeden její člen zemřel.

Brian Sicknick byl zraněn poté, co se dostal do střetu s příznivcem prezidenta Donalda Trumpa. Zranění ale zřejmě nepovažoval za vážné, protože se vrátil na oddělení. Tam zkolaboval a byl převezen do nemocnice.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

CNN ve čtvrtek citovala šéfa odborů policejního sboru Kapitolu Guse Papathanasioua, podle něhož je policista na přístrojích udržujících ho při životě. Právě Papathanasiou přitom původně informoval washingtonskou televizi WUSA o úmrtí kolegy, dodala CNN s tím, že později svou informaci stáhl. „Měl mrtvici. Myslím, že je na přístrojích udržujících ho při životě. Měli jsme kolem toho nějaké mylné informace,” vysvětlil Papathanasiou CNN.

Mezi čtyřmi mrtvými z útoku na Kapitol je veteránka letectva

Amerika

Dav příznivců prezidenta Donalda Trumpa ve středu pronikl na půdu Kapitolu, policie přitom zastřelila podporovatelku šéfa Bílého domu. Další tři lidé zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám.

Podle velitele policejního sboru chránícího Kapitol Stevena Sunda bylo zraněno více než 50 členů policejní ochrany Kongresu a metropolitní policie, přičemž několik z nich skončilo v nemocnici s „vážnými zraněními”.

Washingtonská policie po násilnostech zatkla více než 90 lidí. Podle prokurátora federálního distriktu metropole Washingtonu Michaela Sherwina by mohli zadržení čelit obžalobě i z podněcování ke vzpouře či výtržnictví.

Přicházejí další rezignace

Šéf bezpečnosti amerického Senátu Michael Stenger rezignoval na svou funkci kvůli středečnímu vpádu příznivců prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, s tím, že Stengera o odchod z funkce sám požádal.

Útok na Kapitol otřásl americkou administrativou

Amerika

Šéf senátní bezpečnosti Stenger skončil ve funkci s okamžitou platností. Podle McConnella bude Stengerovy úkoly dočasně vykonávat jeho dosavadní zástupkyně Jennifer Hemingwayová. Nyní se budou podle republikánského politika vyšetřovat středeční „vážná selhání” a bude se pracovat na posílení bezpečnosti před inaugurací nového prezidenta Joea Bidena 20. ledna.

Nelze nevidět, jaký dopad měla vaše rétorika na situaci
z rezignačního dopisu ministryně Trumpovi

Podle amerických médií s účinností k 16. lednu rezignuje na svou funkci také velitel policejního sboru, který má na starosti bezpečnost Kapitolu. Steven Sund ve čtvrtek řekl, že se jeho sbor připravoval na středeční demonstrace, nepočítal však s násilným útokem na Kapitol. Demonstranti se přitom netajili tím, že jsou ozbrojeni a například mnohé obchody před akcí, kde se násilnosti očekávaly, zatloukly výlohy.

Sundovu rezignaci ve čtvrtek požadovala mimo jiné předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Odešla druhá ministryně

Kvůli středečnímu útoku na Kapitol rezignovala na svou funkci už druhá členka vlády prezidenta Donalda Trumpa. Po ministryni dopravy Elaine Chaové ve čtvrtek odeslala rezignační dopis ministryně školství Betsy DeVosová, informovala agentura AP.

„Nelze nevidět, jaký dopad měla vaše rétorika na situaci,” napsala Trumpovi v rezignačním dopisu DeVosová. Dodala, že středeční události ve Washingtonu pro ni byly „bodem zlomu”. Miliardářka DeVosová byla ve funkci ministryně školství už od února 2017.

Několik hodin před DeVosovou se vzdala funkce ministryně dopravy Elaine Chaová. Manželka lídra republikánské senátní většiny Mitche McConnella uvedla, že ji středeční události „hluboce znepokojily”, a to takovým způsobem, že se přes to nemůže přenést.

Reklama

Výběr článků

Načítám