Hlavní obsah

Naprosto směšné. Britové popírají nové nařčení Bílého domu, že Trumpa sledovali oni

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Britská tajná služba Vládní komunikační velitelství (GCHQ) popřela nové tvrzení Bílého domu, že za údajným odposloucháváním prezidenta Donalda Trumpa a jeho okolí v loňském roce stála právě ona. Britové to označili za nesmysl. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Ben Birchall/Pool, Reuters

Operační středisko v sídle britské tajné služby GCHQ v anglickém Cheltenhamu

Článek

„Nesmysl, je to naprosto směšné a zaslouží si to ignorovat,“ uvedla GCHQ v prohlášení. To, že se britská tajná služba rozhodla veřejně reagovat, označila BBC za nezvyklý krok.

Britové reagovali na čtvrteční vystoupení Trumpova mluvčího Seana Spicera. Ten se odkázal na bývalého soudce Andrewa Napolitana, který dnes pracuje jako komentátor v televizi Fox News. Napolitano s odkazem na tři zdroje z tajných služeb uvedl, že „prezident Obama narušil řetězec velení“ a dal Trumpa v závěru předvolební kampaně sledovat. „Nevyužil (k tomu) americkou NSA, CIA, FBI ani ministerstvo spravedlnosti. Použil GCHQ.“

To prezident ani nemůže, tvrdí Obamův kancléř

O tom, že Obama „dal napíchnout“ newyorský mrakodrap Trump Tower, napsal Trump na sociální síti Twitter. Obamu přitom označil za odporného člověka a nepřímo pohrozil stíháním.

Pro Trumpova tvrzení se dosud nenašly důkazy a sám prezident žádné nepředložil. Jeho okolí se spíše odkazuje na zprávy v médiích. Obama nařčení označil za lež a jeho bývalý kancléř Denis McDonough nově uvedl: „Prezident nemůže nařizovat odposlouchávání. Prezident odposlechy nenařizuje a prezident je nenařídil.“

Spicer ve čtvrtek vystoupil před novináře. Krátce předtím se usnesl senátní výbor pro zpravodajské služby, že Trumpovo nařčení Obamy se na ničem nezakládá. [celá zpráva]

Spicer se kvůli tomu hned v úvodu tiskové konference dostal do hádky s novináři, které po prvním dotazu na závěry senátního výboru obvinil z toho, že si ze zpráv vybírají. Poukázal přitom na výrok šéfa zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Devina Nunese, který poznamenal, že Trumpovi lidé se mohli ocitnout v zorném poli tajných služeb v souvislosti se sledováním údajných ruských snah ovlivnit dění v USA před prezidentskými volbami.

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Samotný Nunes současně novinářům ohledně Trumpa radil, aby prezidentova slova nebrali tak doslova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám