Hlavní obsah

Kauza údajných odposlechů Trumpa se protáhne, ministerstvo požádalo o čas

– Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo o více času, aby mohlo poskytnout Kongresu USA důkazy v kauze údajných odposlechů nynějšího prezidenta Donalda Trumpa během loňské volební kampaně. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump před více než týdnem na Twitteru obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že nařídil odposlech jeho newyorských kanceláří v mrakodrapu Trump Tower. Obamův mluvčí Kevin Lewis nařčení odmítl jako falešná.[celá zpráva]

Výbor Sněmovny reprezentantů USA pro tajné služby v reakci na Trumpovo prohlášení poslal dopis ministerstvu spravedlnosti s žádostí, aby do pondělka předložilo příslušné důkazy o odposleších.[celá zpráva]

Mluvčí ministerstva uvedla, že úřad potřebuje více času, aby mohl v souladu s právním postupem prostudovat žádost výboru a zjistit, zda vůbec nějaké dokumenty potvrzující obvinění existují.

Výbor následně vydal prohlášení, ve kterém žádá odpověď ministerstva do slyšení plánovaného na 20. března, v opačném případě nevyloučil zaslání obsílky. Reuters k tomu poznamenal, že ministerstvo spravedlnosti nemusí na žádost zákonodárců odpovědět a ani vyhovět termínům výboru.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová v pondělním rozhovoru s televizí ABC prohlásila, že nemá žádný důkaz o tom, že by newyorská kancelář nynější hlavy státu byla před volbami z Obamova příkazu odposlouchávána: „Žádný důkaz nemám, ale k jeho zjištění byla ustavena parlamentní komise.”

Reklama

Výběr článků

Načítám