Hlavní obsah

Na argentinskou viceprezidentku zaútočil atentátník. U její hlavy se mu zasekla zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na argentinskou viceprezidentku Cristinu Fernandézovou de Kirchner zaútočil ve čtvrtek večer atentátník. Vystoupil z davu před jejím domem a namířil na ni nabitou zbraň. Bývalá prezidentka však měla štěstí, zbraň se útočníkovi zasekla, uvedla stanice BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Na argentinskou viceprezidentku zaútočil atentátník. U její hlavy se mu zasekla zbraňVideo: Reuters

 
Článek

Prezident Alberto Fernandéz uvedl, že v pistoli bylo pět nábojů, ale při zmáčknutí spouště selhala.

Foto: Reuters

Na argentinskou viceprezidentku zaútočil atentátník. U její hlavy se mu zasekla zbraň

Viceprezidentka aktuálně čelí procesu, ve kterém je obviněna z korupce. V pátek se vracela od soudu a před domem ji vítali její příznivci. Z davu vystoupil muž a namířil na ni zbraň. Měla ji od hlavy jen pár centimetrů. Muž se pokusil vypálit, ale výstřel nevyšel. Viceprezidentka pak hlavu sklonila.

Útočník byl zadržen a ukázalo se, že je jím pětatřicetiletý Brazilec. Jeho motiv se upřesňuje.

Alberto Fernandéz v nočním projevu označil útok za nejvážnější od roku 1983, kdy se po prohrané válce o Falklandy země vrátila k demokracii.

Cristina Fernandézová de Kirchner byla prezidentkou země v letech 2007 až 2015. V korupčním procesu jí hrozí až 12 let a doživotní zákaz věnovat se politice. Protože je však předsedkyní Senátu, má poslaneckou imunitu. Může skončit ve vězení pouze tehdy, pokud by trest potvrdil Nejvyšší soud nebo pokud by v roce 2023 neobhájila křeslo v Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám