Hlavní obsah

Na amerického prezidenta kandiduje patnáctiletý kluk

Washington

Do kampaně před volbami prezidenta Spojených států vstoupil patnáctiletý školák. Říká si Deez Nuts (slangově Ti magoři), jinak ale jde o syna farmářů Marka a Teresy Olsonových z Iowy. Deník The New York Times upozornil, že Deez Nuts sbírá body na sociálních sítích a ani jeho podpora v průzkumech v některých státech není bezvýznamná.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Sídlo amerických prezidentů Bílý dům

Článek

Deez Nuts se prezentuje jako nezávislý kandidát. Podporuje vyrovnaný rozpočet i jadernou dohodu s Íránem a zasazoval by se za vyhošťování ilegálních přistěhovalců s výjimkou nezletilých. U federální volební komise se zaregistroval v červnu. V přihlášce uvedl, že bydlí v obci Wallingford. Tamní farmář Mark Olson, který na 800 hektarech pěstuje kukuřici a sóju, přiznal, že se jedná o jeho syna Bradyho.

Chlapec žádosti médií o rozhovor odmítá, maximálně prý odpovídá na pár otázek po e-mailu. „Zase začíná škola,“ vysvětlil redakci The New York Times. Na otázku, proč kandiduje, odpověděl: „Aby umetl cestu budoucímu hnutí třetí strany“. Systému v USA tradičně dominují dvě strany republikáni a demokraté.

„Řekl bych, že pan Nuts je nejsměšnější a nejméně kvalifikovaný kandidát 'jiné strany'. Přesto získává v průzkumech sedm, osm, devět procent,“ upozornil na Nutsovy úspěchy v Iowě, Minnesotě nebo Severní Karolíně Tom Jensen, který vede průzkumnou organizaci Public Policy Polling. „Voličům se nelíbí žádný z vedoucích uchazečů dvou hlavních stran, což vyvolává chuť na kandidáta odjinud,“ poznamenal.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Američané budou nového prezidenta volit příští rok na podzim.

Reklama

Související články

Clintonová rozcupovala Jeba Bushe kvůli Iráku

Bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová usilující o kandidaturu na úřad amerického prezidenta USA za demokraty v předvolební kampani v sobotu odhalila...

Výběr článků

Načítám