Hlavní obsah

Miliardář Trump republikánům pohrozil nezávislou kandidaturou

• Aktualizováno
Novinky, rei

Deset uchazečů o kandidaturu na prezidenta USA za Republikánskou stranu se ve čtvrtek večer (pátek ráno SELČ) střetlo v první televizní debatě. Největší pozornost byla upřena na miliardáře Donalda Trumpa, který v průzkumech vede. Trump zopakoval své dřívější prohlášení, že když kandidaturu za republikány nezíská, mohl by kandidovat jako nezávislý. Tím by zřejmě významně ubral hlasy pro kandidáta své strany.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump při první televizní debatě republikánských uchazečů o prezidentskou funkci

Článek

Ačkoliv mezi uchazeči je hned několik těžkých vah z řad republikánů, jako guvernér New Jersey Chris Christie nebo bývalý guvernér Floridy a člen „prezidentské dynastie Bushů“ Jeb Bush, pozornost při debatě se od počátku soustředila na prostořekého Trumpa. Dostal také největší prostor pro odpovědi - celkem hovořil deset a půl minuty, zatímco druhý Bush necelých devět minut a ostatním nebylo v úhrnu dopřáno ani sedm minut.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dotaz, zda vylučuje, že by kandidoval za třetí stranu, padl hned v úvodu. „Ten slib v tuto chvíli neučiním,“ prohlásil Trump, který se také odmítl omluvit za své dřívější kontroverzní útoky.

Často si dělám srandu

„O ženách jste se vyjádřil tak, že nemáte rád tlustá prasata, psy, líná čuňata a nechutná zvířata. Připadá vám, že člověka s takovým temperamentem bychom měli zvolit prezidentem?“ ptala se moderátorka Megyn Kellyová.

Trump odvětil, že ta slova pronesl na adresu konkrétní televizní osobnosti a pokračoval: „Myslím, že velký problém této země je politická korektnost“. Jedním dechem dodal, že na tu on nemá čas. „Upřímně - to, co často říkám, je jen sranda,“ uzavřel téma.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump (vpravo) a Chris Christie

I to bylo moc na Jeba Bushe, který prohlásil: „Výroky pana Trumpa lidi rozdělují.“ Republikáni takto podle něj volby nevyhrají, když budou americkou společnost názorově štěpit.

Jinak diskutéři probírali převážně témata z domácí politiky, i když zabrousili také do zahraničněpolitické agendy. To se stalo při kritice demokratického prezidenta Baracka Obamy a favorizované uchazečky z jeho strany Hillary Clintonové, když kritizovali jadernou dohodu s Íránem a někdejší krvavé události v libyjském Benghází.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Maskérka před debatou upravuje Jeba Bushe.

Čeká je tvrdý a dlouhý boj

První debaty v televizi Fox News, která trvala hodinu a půl, se účastnilo deset uchazečů s nejvyššími preferencemi. Dalších sedm méně úspěšných debatovalo zvlášť o pár hodin dříve. Někteří takové rozdělení kritizovali jako nespravedlivé.

V příštích měsících budou následovat další televizní vystoupení, potrvají i napřesrok, kdy se v jednotlivých státech rozběhnou stranické primárky před volbami prezidenta na podzim 2016.

Foto: Brian Snyder, Reuters

K diskusi bylo pozváno deset republikánů s nejvyššími preferencemi.

Server BBC k tématu kampaní jednotlivých uchazečů o kandidaturu v primárkách poznamenal, že v posledních letech se velmi často stává, že uchazeč, který má v úvodu nejvíc preferencí, nakonec neuspěje. Naposledy se to v táboře demokratů stalo v roce 2007 Hillary Clintonové, která průzkumům jasně dominovala, ale pak ji porazil do té doby málo známý senátor Barack Obama.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám