Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti USA obnovilo moratorium na federální trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland zavedl moratorium na popravy vězňů odsouzených federálními soudy do doby, než jeho úřad prošetří vnitřní pravidla a postupy. O rozhodnutí s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti v pátek informovala agentura AP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden v Ženevě.

Článek

„Ministerstvo spravedlnosti musí zajistit, že jsou všem (odsouzeným federálními orgány) nejenže poskytnuta práva zaručená ústavou a zákony Spojených států, ale že je s nimi také spravedlivě a humánně zacházeno,“ uvedl Garland v prohlášení. „Tato povinnost je obzvlášť nutná v případech trestů smrti,“ dodal.

V USA popravili ženu, která uškrtila těhotnou a vyřízla jí plod z těla

Amerika

Garland uvedl, že minulý měsíc osobně prověřil postupy ministerstva spravedlnosti, které zavedl předchozí šéf resortu William Barr. V únoru se Garland ještě jako kandidát na funkci Senátu mimo jiné svěřil s obavami, zda nejsou popravováni nevinní lidé.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena čelí narůstajícímu tlaku, aby se navrátila k dlouhodobému moratoriu na federální tresty smrti. Administrativa Bidenova předchůdce Donalda Trumpa, který funkci opustil letos v lednu, v posledních měsících v úřadu vykonala 13 poprav. Exprezident tím v tomto ohledu překonal všechny své předchůdce v moderní americké historii.

Jižní Karolína má málo smrtících injekcí, zavádí popravy zastřelením

Amerika

Současná hlava státu se před volbami zavázala, že podpoří legislativu, která by udílení nejvyššího trestu ukončila, připomíná agentura Reuters. Na trest smrti uložený federálními úřady nyní čeká 46 vězňů.

Rozhodnutí se netýká lidí odsouzených k smrti jednotlivými americkými státy.

Amnesty International: Po Číně se nejvíce popravuje na Blízkém východě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám