Hlavní obsah

Amnesty International: Po Číně se nejvíce popravuje na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet poprav se loni na světě snížil o více než čtvrtinu, klesl tak na nejnižší úroveň od začátku vedení statistik v roce 2007, uvedla ve středu ve své výroční zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). V roce 2020 bylo v 18 zemích provedeno celkem 483 poprav, oproti roku 2019 je to pokles o 26 procent. Čtyři z pěti zemí, kde bylo loni vykonáno nejvíce poprav, se nachází na Blízkém východě.

Foto: Profimedia.cz

Íránský policista připravuje šibenici pro veřejnou popravu v Teheránu. Ilustrační foto

Článek

Globální součet poprav AI je sice nejnižší za posledních deset let, ale nezahrnuje popravy vykonané v Číně. Předpokládá se, že Čína každý rok popraví tisíce lidí, a je tudíž v žebříčku první. Konkrétní čísla z Číny ale nejsou známa, jelikož tato data jsou státním tajemstvím.

Ze 483 poprav, které AI zaznamenala v loňském roce, bylo 88 procent vykonáno v Íránu, Egyptě, Iráku a Saúdské Arábii. Státy Blízkého východu a severní Afriky loni podle AI vykonaly 437 poprav, což je méně než v roce 2019, kdy jich organizace zaznamenala 579. Organizace tyto země obvinila, že v popravách vytrvale a nemilosrdně pokračují navzdory pandemii covidu-19.

„Popravovat lidi uprostřed celosvětové zdravotní krize ukazuje, jak absurdní trest smrti je,” uvedl šéf německé pobočky Amnesty International Markus Beeko.

„Zatímco se celý svět soustředil na to, jak ochránit lidi před covidem-19, tak některé vlády s šokující tvrdostí trvaly na tom, že budou dál vykonávat tresty smrti, a lidi popravovaly,” komentovala podle agentury APA nová čísla Annemarie Schlacková z rakouské pobočky AI.

Popravy na Blízkém východě

Írán loni podle AI vykonal nejméně 246 poprav, což je druhá nejvyšší bilance po Číně. Organizace přitom íránské úřady obvinila, že trest smrti stále častěji využívají jako „politický nástroj represe” namířené proti disidentům, demonstrantům a etnickým menšinám. Loni byli podle AI v Íránu v rozporu s mezinárodním právem také popraveni tři lidé, kteří byli odsouzeni za činy, jichž se dopustili před dovršením 18 let.

Egypt v roce 2020 vykonal 107 poprav, což představuje 300procentní nárůst oproti roku 2019. Třiadvacet lidí bylo loni v Egyptě popraveno poté, co byli odsouzeni v souvislosti s politickým násilím. Podle AI se tak stalo při nespravedlivých procesech, které provázela vynucená přiznání a další porušování lidských práv.

Další nárůst v počtech poprav přišel v říjnu a listopadu, kdy Egypt po zmařeném pokusu o útěk z nechvalně proslulé věznice Tura popravil 57 lidí. Egypt se podle AI loni zařadil na třetí příčku v počtech poprav vykonaných ve světě.

V Iráku počet poprav klesl meziročně o polovinu na 45, uskutečnila se tam však hromadná poprava 21 lidí.

Počet vykonaných poprav ve světě poklesl, tvrdí Amnesty International

Svět

V Saúdské Arábii bylo loni vykonáno 27 poprav, což představuje meziroční pokles o 85 procent. Saúdskoarabské úřady pokles v počtech poprav připsaly „moratoriu na tresty smrti za trestné činy související s drogami”. Podle AI však mohl také souviset se snahou království vyhnout se kritice, která by zastínila jeho předsednictví skupiny největších ekonomik světa G20.

Katar loni vykonal první trest smrti za 20 let, když popravil Nepálce usvědčeného z vraždy. Postup země AI označila za „alarmující krok vzad”.

Nejasný je počet popravených v Sýrii.

USA jsou šesté

Na šestém místě jsou Spojené státy americké se sedmnácti popravenými. USA jsou jedinou zemí z obou amerických kontinentů, kde se popravuje. Sedmé je Somálsko, osmý Jižní Súdán, devátá Severní Korea a desátý Vietnam, kde se popravují především lidé za drogové delikty. U posledních zemí nejsou jasná přesná čísla popravených.

Bahrajn, Bělorusko, Japonsko, Pákistán, Singapur a Súdán loni na rozdíl od roku 2019 neohlásily ani jedinou popravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám