Hlavní obsah

V USA popravili ženu, která uškrtila těhotnou a vyřízla jí plod z těla

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V americké Indianě popravili Lisu Montgomeryovou, odsouzenou za to, že uškrtila těhotnou ženu a vyřízla jí z dělohy plod, uvedly list USA Today a televize NBC. Jde o první federální popravu ženy v USA od roku 1953 a teprve třetí ženu, kterou popravila federální vláda.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Popravená Lisa Montgomeryová na nedatovaném snímku

Článek

Dvaapadesátiletá Montgomeryová byla popravena smrtící injekcí po úterní půlnoci, za mrtvou byla prohlášena 1:31 místního času. Před vykonáním trestu k Montgomeryové přistoupila žena z věznice, sňala jí roušku a zeptala se, zda chce něco sdělit. Montgomeryová řekla pouze: „Ne."

Popravena byla v Indianě, protože ve Washingtonu nemají popravčí místnost. Jde o jedenáctou federální popravu od července, kdy končící prezident Donald Trump obnovil federální popravy.

Rozsudek byl vykonán jen několik hodin poté, co Nejvyšší soud schválil vykonání trestu. Do konce Trumpovy vlády mají být popraveni ještě dva federální vězni.  Čeká se, že Trumpův nástupce Joe Biden federální popravy pozastaví.

Montgomeryová byla v pondělí převezena z věznice v Texasu do Terre Haute v Indianě. Obhájkyně Montgomeryové Kelly Henryová vyjádřila s vykonáním trestu nesouhlas: „Nemyslím si, že chápe, co se děje,” řekla k tomu dříve.

V USA odložili popravu ženy, která vyřízla těhotné dítě z břicha

Zahraniční

Obhájci Montgomeryové tvrdili, že byla v dětství týrána a sexuálně zneužívána a trpěla duševní poruchou. V pondělí federální soudce Patrick Hanlon slíbil odložení popravy, aby se posoudil duševní stav odsouzené. Odvolací soud však jeho verdikt zrušil s tím, že obhájci čekali s touto námitkou moc dlouho a použili při ní staré psychiatrické posudky.

Montgomeryová jela v roce 2004 z Melvernu v Kansasu, kde žila, do Skidmore v Missouri, aby si tam vyzvedla štěně od 23leté chovatelky Bobbie Jo Stinnettové. Tu uškrtila, rozřízla jí břicho a s vyjmutým plodem utekla. Dítě přežilo. Dívce Victorii Jo je nyní 16 let a o tragédii na veřejnosti nemluví.

V USA odložili dvě popravy, odsouzenci se mají nejdřív uzdravit z covidu

Amerika

Před Montgomeryovou byly v roce 1953 popraveny Bonnie Brownová Headyová za únos a vraždu šestiletého syna milionáře a Ethel Rosenbergová za pokus o špionáž pro SSSR.

Reklama

Výběr článků

Načítám