Hlavní obsah

Miliardový skandál ze Silicon Valley zasáhl i prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když soud shledal v pondělí zakladatelku americké zdravotnické firmy Theranos Elizabeth Holmesovou (37) vinnou z podvodů, nebyla to ostuda jen pro proslulé technologické centrum Silicon Valley, jemuž odsouzená kdysi učarovala. Do nepříjemné situace se tak podle listu The Daily Telegraph dostal i prezident USA Joe Biden.

Foto: Brittany Hosea-small, Reuters

Elizabeth Holmesová u soudu

Článek

I on totiž Holmesovou kdysi vychvaloval jako „inspirativní a úžasnou“ a její firmu označoval za „laboratoř budoucnosti“. Řekl to při své návštěvě Theranosu v roce 2015, kdy byl viceprezidentem USA. „Tohle je inspirace. Je pro mě úžasné, Elizabeth, co jste dokázala udělat,“ ocenil ji tehdy.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Holmesová pak označila setkání s Bidenem za „zdravotnický summit“ a jeho slov využila k propagaci své firmy, kterou označovala za revoluční sílu v oblasti preventivní zdravotní péče.

Zakladatelce Theranosu se podařilo přesvědčit investory, že vyvinula malý přístroj zvaný Edison, který dokáže zjistit stovky nemocí a dalších zdravotních problémů z jediné kapky krve získané po píchnutí do prstu, a ne při odběru ze žíly.

Podnítil ji prý k tomu její strach z injekčních jehel. Edisonem chtěla vybavit „minilaboratoře“ v lékárnách a supermarketech po celých Spojených státech.

Začíná soud se ženou, která oklamala Ameriku a vydělala miliardy na nemocných

Zahraniční

Hrozí jí až 80 let. Ale jen teoreticky

Podle žalobců však ve skutečnosti využívala přístroje firmy Siemens, na kterých se prováděly testy odebrané krve. Na podvod upozornil deník The Wall Street Journal, podle nějž byla zařízení Theranosu vadná a nepřesná.

Holmesové hrozí teoreticky až 80 let vězení. Právní znalci ale očekávají, že si odsedí mnohem méně, snad „alespoň několik let“. Očekává se přitom, že Holmesová podá proti rozsudku odvolání.

Společnost Theranos, což je název odvozený od slov „terapie“ a „diagnóza“, založila odsouzená v roce 2003 poté, co v devatenácti zanechala studia na Stanfordu. Za vzor si vzala spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse a nosila i podobné černé roláky. Ve své době byla senzací Silicon Valley a přitahovala vysoce postavené investory. V roce 2015 odhadl časopis Forbes její jmění na 4,5 miliardy dolarů.

Biden v Evropě: napodruhé s potížemi

Evropa

Z investorů Holmesová údajně vylákala asi 900 milionů dolarů. Byli mezi nimi miliardáři Rupert Murdoch, tvůrce společnosti Oracle Larry Ellison, rodina Waltonů, zakladatelů obchodní sítě Wallmart, či rodina bývalé ministryně školství Betsy DeVosové. Do sítě podvodů Holmesové se zapletl i exprezident Bill Clinton, bývalí ministři zahraničí Henry Kissinger a George Shultz nebo někdejší ministři obrany James Mattis a William Perry. Zmínění exministři byli i ve vedení firmy.

Holmesová tvrdila, že nechtěla nikoho podvést, že nikdy nepřestala věřit, že technologie její firmy bude nakonec úspěšná, a že věřila, že „vytváří technologii, která změní svět“. Obhajoba ji vydávala za vizionářskou průkopnici. Podle obžaloby ale zakladatelka Theranosu věděla o nedostatcích použitých technologií a investory i klienty záměrně uváděla v omyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám