Hlavní obsah

Začíná soud se ženou, která oklamala Ameriku a vydělala miliardy na nemocných

New York

Nedodělala vysokou, zato založila biotechnologickou firmu, která vyvinula test s údajnou schopností odhalit rakovinu či cukrovku z pouhé kapky krve. Ve 30 letech byla nejmladší „self-made miliardářkou na světě”, v Silicon Valley ji milovali. Příběh Američanky Elizabeth Holmesové se zdál neuvěřitelný – a právem. Nyní stojí před soudem, hrozí jí 20 let ve vězení za spáchání podvodu. Jenže obžaloba bude muset dokázat, že Holmesová věděla, že její vynález nefunguje.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatelka již neexistující firmy Theranos, Elizabeth Holmesová

Článek

Časopis Inc. ji kdysi nazval „novým Stevem Jobsem” – částečně kvůli tomu, že stejně jako zakladatel Applu s oblibou nosila černý rolák, a částečně proto, že jejímu vizionářství zřejmě opravdu věřil.

Elizabeth Holmesová založila Theranos, firmu vyvíjející zdravotnické technologie, v roce 2003, kdy jí bylo pouhých 19 let. Od investorů vybrala přes 700 milionů dolarů (15 miliard Kč), hodnota firmy následně v letech 2013 a 2014 vzrostla na zhruba 10 miliard dolarů (215 miliard Kč).

Nemalé částky investovali například mediální magnát Rupert Murdoch, budoucí ministryně školství Betsy DeVosová nebo třeba někdejší ministr zahraničí Henry Kissinger, který se rovněž podílel na vedení společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Holmesová po boku bývalého prezidenta Billa Clintona (vlevo) a zakladatele Alibaby Jacka Ma (vpravo)

Najednou byla Holmesová miláčkem byznysu, dostávala pozvánky na prestižní konference. Ty jí dodaly kredibilitu, a ta zas peníze.

Do dvou let bylo po všem

Jenže části odborníků v čele s profesorem Johnem Ioannidisem ze Stanfordské univerzity se technologie Theranosu nepozdávala, a začala se v ní tak společně s investigativním novinářem Johnem Carreyrouem z listu Wall Street Journal šťourat.

Říjen 2015: Debata s časopisem Vanity Fair

Výsledek? Ukázalo se, že firma nevyužívá žádné přelomové technologie, a to, jakým způsobem fungují, navíc značně nadhodnocuje. Carreyrouovo pátrání dále odhalilo sérii pochybení a nesrovnalostí ve výsledcích testů, které si pacienti nechali udělat.

Žaloby se hromadily, partneři Theranos opouštěli a v roce 2016 úřady zakázaly firmě provozovat testování krve po dobu dvou let. Za dva roky už firma zanikla.

Novinář John Carreyrou, který přispěl k pádu Theranosu. O firmě napsal knihu Bad Blood (Zlá krev).

Ještě tentýž rok Holmesovou a jejího přítele Rameshe Balwaniho zadržela policie pro podezření ze spáchání finančního podvodu a spiknutí za účelem spáchání podvodu.

Jednala pod vlivem manipulátora, tvrdí obhajoba

V úterý začal výběr poroty pro soud. Porotci musí být nestranní a podle zvyklostí by neměli o případu předem nic znát. To bude podle všeho obtížné, příběh Holmesové byl značně medializován, byly o něm napsány knihy a natáčí se i seriál.

Foto: Profimedia.cz

Kdysi byla největší vizionářkou od dob Steva Jobse. Dnes jí hrozí 20 let za mřížemi.

Před soudem budou vypovídat kromě podvedených investorů také pacienti, kterým chybná diagnostika narušila život. Některým bylo řečeno, že jsou HIV pozitivní, i když nebyli. Stanice NPR připomíná těhotnou pacientku, které nesprávně řekli, že potratila.

Obžaloba tvrdí, že Holmesová věděla, že systém, který Theranos používal, nefunguje. Investorům měla úmyslně nafukovat skutečný výkon firmy.

Právní tým, který Holmesovou zastupuje, bude zřejmě argumentovat, že je obětí manipulace svého tehdejšího přítele. Ten údajně přes deset let rozhodoval, co si vezme na sebe, co bude jíst, s kým bude mluvit. V této souvislosti bude vypovídat také psycholožka specializující se na sexuální zneužívání.

Zda před soudem vystoupí i sama Holmesová, není jasné. Nikdy o své verzi událostí veřejně nepromluvila. Někteří komentátoři spekulují, že možná oblasti, ve které „podnikala”, vůbec nerozumí.

Reklama

Výběr článků

Načítám