Hlavní obsah

Migrační tlak na jižní hranici USA dostala pod palec Harrisová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmírnění migračního tlaku na jižní hranici USA dostala od prezidenta Joea Bidena za úkol viceprezidentka Kamala Harrisová. „Nedovedu si představit nikoho kvalifikovanějšího,“ řekl Biden s tím, že Harrisové dává „těžkou práci“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Viceprezidentka Spojených států amerických Kamala Harrisová

Článek

Viceprezidentka má vést jednání s Mexikem, přes které migranti do Spojených států ve velkém míří, ale také s Guatemalou, Hondurasem a Salvadorem, odkud většina z nich pochází. „Když bude mluvit, bude mluvit za mě. Nemusí to se mnou konzultovat,“ ujistil Biden.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Počty běženců zachycených na jižní hranici USA začaly znovu narůstat už před několika měsíci po poklesu spojeném s pandemií. Tento růst se ještě zrychlil po Bidenově nástupu do úřadu.

Podle deníku Washington Post ale nárůst nesouvisí s Bidenem. Jde o předpokládatelný sezonní výkyv srovnatelný se situací v minulých letech, kromě loňského roku, kdy pohyb lidí omezila pandemie. Čísla jsou tak zvýšená jen o migranty, kteří kvůli covidu čekali, jinak se nevymykají dlouhodobému stavu, který panoval i za administrativy exprezidenta Donalda Trumpa.

Nová administrativa tvrdí, že dospělé běžence a rodiny obratem vrací zpět na základě loňského opatření o ochraně veřejného zdraví, děti bez dospělého doprovodu ale na rozdíl od předchozí vlády nechce Mexiku předávat.

Biden zrušil zákaz vydávání víz a zelených karet

Amerika

Místní se čílí

Bidenova vláda je přitom pod tlakem z různých stran. I jeho spolustraníci z řad demokratů kritizují nevyhovující podmínky v zařízeních pohraniční stráže, kde spí nezletilí běženci i na zemi. Tento tlak ještě zesílil, když se tento týden objevily příslušné fotografie.

Otevírání nových detenčních center ale často provází nevole místních obyvatel, tak jako v texaském městě Midland, kde si vláda za 33 milionů dolarů (731 mil. korun) pronajala ubytovací zařízení pro 500 lidí. „Mají doktory, kuchaře, tříchodové menu, celý den hrají fotbal. Žijí si lépe než my,“ postěžoval si britskému listu Daily Mail Shon Crabtree, v jehož bezprostředním sousedství zařízení leží. Dodal, že má také strach z toho, že část migrantů uprchne a bude si chtít vynutit své požadavky násilím.

Reklama

Výběr článků

Načítám