Hlavní obsah

Kniha Trumpovy neteře smí vyjít, rozhodl odvolací soud

– Bratislava

Odvolací soud v New Yorku ve středu povolil vydání knihy memoárů, kterou napsala neteř amerického prezidenta Donalda Trumpa. O jejím dočasném zablokování přitom rozhodl newyorský Nejvyšší soud v úterý na popud Trumpova mladšího bratra Roberta. Ten tvrdil, že publikace porušila dohodu o mlčenlivosti týkající se dědického řízení po pozůstalosti po prezidentově otci Fredu Trumpovi.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Rozhodnutí odvolacího soudu umožňuje vydavatelství Simon & Schuster tisk­nout a distribuovat 240stránkovovou knihu Mary Trumpové s názvem Too Much and Never Enough: How My Family Created the World‘s Most Dangerous Man (Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže na světě).

Soudce Nejvyššího soudu USA v New Yorku v úterý dočasně zablokoval vydání knihy na popud Trumpova mladšího bratra Roberta. Ten tvrdil, že publikace porušila dohodu o mlčenlivosti týkající se majetku prezidentova otce Freda Trumpa.

Podle internetového popisku dílo odhaluje „traumata, ničivé vztahy a tragickou kombinaci zanedbávání a zneužívání“ v Trumpově rodině. Vyjít měla původně 28. července a už teď je čtvrtou nejprodávanější knihou v americkém internetovém obchodě Amazon.

Vydavatelství není součástí dohody

Soudce Alan Scheinkman rozhodnutí o tom, zda autorka knihy prolomila mlčenlivost, odložil. Podle něj však vydavatelství Simon & Schuster není účastníkem dohody, a proto zablokování vydání publikace označil za „uvolněné“.

Soud v USA blokuje vydání knihy Trumpovy neteře o nejnebezpečnějším muži světa

Amerika

Mary Trumpová je dcerou prezidentova již zesnulého staršího bratra Freda Trumpa juniora. Její kniha přitom není první, které se okolí prezidenta Donalda Trumpa snažilo zabránit v publikaci. V červnu vyšly memoáry bývalého prezidentova poradce Johna Boltona. Trumpova administrativa tehdy argumentovala tím, že dílo obsahuje utajované informace, a jeho zveřejnění proto ohrožuje národní bezpečnost.

Soud ale tehdy žádosti nevyhověl, zčásti také kvůli tomu, že kniha už byla distribuována do obchodů a řada médií obdržela recenzní výtisky a zveřejnila některé úryvky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám