Hlavní obsah

Kvůli požárům v Texasu bylo uzavřeno zařízení na demontáž jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v americkém státě Texas v noci na středu uzavřely kvůli rychle se šířícím lesním požárům hlavní americké zařízení na montáž a demontáž jaderných zbraní. Informuje o tom agentura The Associated Press (AP).

Foto: Profimedia.cz

Zařízení na montáž a demontáž jaderných zbraní Pantex

Článek

„Požár v blízkosti Pantexu se prozatím nepodařilo zlikvidovat,“ stojí v prohlášení úřadů s tím, že se na místě stále nachází malé množství zaměstnanců. „Záchranné složky se zaměřují na jejich evakuaci,“ dodaly úřady s tím, že zařízení je pozastaveno do odvolání.

V rozsáhlém zařízení zvaném Pantex pracuje přes 4200 zaměstnanců. Poslední nová jaderná bomba v zařízení, které leží asi 48 kilometrů východně od texaského města Amarillo, byla zkompletována sice už v roce 1991, od té doby zde ale zaměstnanci další tisíce zbraní demontovali.

Lesní požáry v Texasu, kde ten největší spálil plochu přes 1000 kilometrů čtverečních, vedly také k vyhlášení stavu katastrofy v 60 okresech. Na některých místech je přerušena dálniční doprava, evakuace byla nařízena ve dvoutisícovém městě Canadian a několika dalších obcích regionu, píše agentura AP.

„Vyzýváme obyvatele Texasu, aby omezili činnosti, při kterých by se mohly objevit jiskry, a přijali opatření k zajištění bezpečnosti svých blízkých,“ uvedl guvernér Texasu Greg Abbott.

Z balkonů volali o pomoc. Požár domu ve Valencii má nejméně deset obětí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám